SLU:s skatter: Alnarpsparken

SLU:s skatter: Alnarpsparken

Text: Anette Neldestam Publicerad: 25 mars 2015
Ofta när jag berättar om Alnarp och säger att jag jobbar här, får människor något drömskt i blicken och säger: ”Åååå, Alnarp, den vackra parken…”. Onekligen är det så att vårt campus i Alnarp är magiskt med alla vackra träd, blommor, vårtecken, sommarpicknickar, fåglar, svampar, kärleksstigar, dammar, byggnader, ja, allt!

Nu när våren börjar göra sin ankomst blir längtan extra stor att vandra runt i parken i det milda solskenet. När du går en runda kan du finna skyltar vid vissa utvalda platser som berättar mer om det du ser.  Dessutom har vi en del kunskapsskatter kopplade till parken…

Hämta en guidad parkpromenad på ca 1,5 timme genom Alnarpsparken
Ljudguiden, som du laddar ned från Alnarpsparkens hemsida, se länken nedan, är producerad av Fredrik Emmerfors från Ljudambassaden och medverkande är Pär Gustafsson, professor emeritus i landskapsarkitektur, Göran Kritz, tidigare lektor i markvetenskap och museiföreståndare samt Leif Andersson, trädgårdstekniker, samtliga vid SLU Alnarp samt Alnarpsparkens vänner.
Du får en lärorik och intressant upplevelse med din egen guide! Turen startar vid parkgrindarna i svängen på Sundsvägen.

Alnarpsparkens hemsida

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vill du se dig runt i Alnarps Västerskog, som ingår som en del av Alnarps landskapslaboratorium, finns även här chansen att få en jättefin guidad tur.
I Alnarps Västerskog studeras särskilt landskapselement som olika typer av skogsbestånd, skogsbryn, vattendrag och ängar m.m. Avsikten med Alnarps Västerskog är att visa på möjligheten att skapa skogar och lundar, där man redan i planeringsstadiet lägger stor vikt vid miljöaspekter. Detta för att ge både bra rekreativa förutsättningar och för att skapa goda biotoper för flora och fauna. Skogen är därmed redan en plats för både rekreation och miljöanpassad virkesproduktion. Området omfattar ca 13 hektar och började anläggas 1993 då vattendrag och dammar grävdes fram. 1994 planterades ytan söder om Sundsvägen och anläggningen av ängar påbörjades. Planteringen norr om vägen är anlagd 1998.

Även denna ljudguide är producerad av Fredrik Emmerfors från Ljudambassaden och medverkande, samtliga vid SLU Alnarp, är Roland Gustafsson, professor i landskapsarkitektur med inriktning mot vegetationsbyggnad och landskapsvård, Anders Busse Nielsen, landskapsarkitekt och docent, Petra Thorpert, landskapsarkitekt och konstnär, Björn Wiström, landskapsarkitekt och doktorand inom landskapsplanering samt Erik Svensson, förvaltnings- och skötselansvarig för Alnarps Västerskog.

Guiden finns att ladda ner från Alnarps Västerskogs hemsida.

Vill du lära dig mer om skador och skadeinsekter i parken kan du ta dig runt på Växtskyddsstigen.
I Alnarps trädgårdslaboratoriums regi finns en växtskyddsstig i Alnarpsparken. Hela 77 skyltar är uppsatta på platser där beskrivna växtskadorna brukar uppträda någon gång under året.

Besök Trädgårdslaboratoriet på Växthusvägen 14 i Alnarp och hämta en broschyr eller ladda ner den från nedladdningssidan (se nedan). Med hjälp av denna broschyr kan du hitta skyltarna i parken och på trädgårdslaboratoriets område på Alnarps campus norra del. 57 skyltar har ett format av en A4 som med text och bild beskriver en specifik växtskada. 20 av skyltarna är av mindre format där endast bild på skadan och skadans namn finns beskrivet.

Växtskyddsstigens hemsida.

Sist men inte minst: Sysslar du med Geocaching? (finns som app att ladda ned gratis i smartphones).
Se här på denna skärmdump så många skatter du kan hitta i parken! Bara att sätta igång att samla!

620


Har du fler tips om fina upplevelser i  Alnarpsparken?
Dela gärna med dig här med en kommentar!

 

Läs även: SLU:s skatter, del 1 – Hilma af Klint

 

25 mars 2015 3
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan