Skördefest i solsken

Text: Johanna Wallsten Publicerad: 18 september 2018
Fredagen den 31 augusti visade Röbäcksdalens forskningsstation upp sig och sin verksamhet med en skördefest för personal från bl.a. SLU, Umeå universitet och Restauranghögskolan.

Röbäcksdalens forskningsladugård ligger mellan stadsdelarna Teg och Röbäck i Umeå är och tillhör institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap (NJV). Idag finns här cirka 120 mjölkkor och rekryteringdjur, samt en fältforskningsstation för odlingsförsök. Forskningsstationen är en del av nätverket SITES – Swedish Infrastructure for Ecosystem Science.

Djur, äppelcider och ekosystem

Dagen inleddes med gemensam lunch för de 65 deltagarna i trädgården där både solen och prefekt Mårten Hetta hälsade välkommen. Därefter bjöds det på rundtur kring fälten, där olika typer av verksamhet bedrivs. Mårten Hetta berättade om ladugårdens olika typer av försök, bl.a. Animalsense, ett BotniaAtlantica-samarbete med Umeå universitet kring positionering av djur, både i ladugård och på bete. Turen passerade även de äppelträd som planterats ut på Röbäcksdalen på uppdrag av den lokala aktören Brännlands cider.

Turen gjorde sedan ett stopp vid Degernäsbäcken där Johanna Wallsten, Föreståndare för SITES Röbäcksdalen, berättade om vikten av Röbäcksslättens ekosystem (den är ett Natura 2000-område), om hur SITES är uppbyggt och även specifikt om SITES water, ett monitoring-projekt inom SITES där sju stationer ingår. På Röbäcksdalen tas vattenprover från Degernäsbäcken och Röbäcken och skickas sedan för analys vid institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU.

Efter detta presenterades ett antal specifika projekt som pågår just nu:

  • Marie Hanson (Hushållningssällskapet väst) och Gunnar Backman (Nordvara Nordisk råvara AB) presenterade ett projekt de har i samarbete med RISE, där de tittar på baljväxter (åkerböna och lupiner) för humankonsumtion. De bjöd senare på olika bröd och röror de gjort med sina produkter.
  • Anne-Maj Gustavssom, NJV berättade om Wetgrain, ett BotniaAtlantica-projekt som tittar på hur olika system för våtlagring av spannmål.
  • Professor David Parsons, NJV visade upp 2 olika projekt som tittar på nya baljväxter som djurfoder.

Från drönare och bin till långlagrade ostar

Som avslutning berättade Boel Sandström om de långsiktiga försök som finns på Röbäcksdalen och vilka möjligheter som erbjuds via dem. Bland annat presenterades försök med olika växtföljder och monokulturer, samt ett jordbearbetningsförsök. Håkan Nilsson, forskningsingenjör vid SITES visade som sista station upp de drönare och de master som används inom monitoring-projektet SITES spectral.

Eftermiddagen sista pass var tre inspirerande föreläsningar i solskenet. Först ut var Per Ruth, biodlare (Botniabi) som berättade om det nordiska biet och dess historia. Sedan föreläste Natuschka Lee (Umeå universitet) om insektshotell och varför de är så viktiga. Sist ut var Annika Höjer (Norrmejerier), som berättade om ett samarbete de har med NJV och molekylära vetenskaper, SLU kring hur gårdens mikroflora påverkar långlagrade ostar.

18 september 2018 1
Forskning över ämnesgränser

Forskning över ämnesgränser

"Artists in residence" STIAS (The Stellenbosch Institute for Advanced Study) håller till på farmen Mostertsdrift nära centrum av universitetsstaden Stellenbosch i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Tankarna bakom institutets tillkomst kom kring senaste sekelskiftet och mottogs positivt av både det lokala och det internationella forskarsamhället. Stellenbosch har ett av landets främsta universitet och staden är också ett jordbrukscentrum, inte minst för vinodlingen.
12 december 2018 1

Twitter

I dag bjuder vi på ett annat sätt att presentera vetenskaplig kunskap, kolla in vår nya infografik. https://t.co/HVqeuyfqQm @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Växtproteinfabrik på SLU Alnarp https://t.co/UzYB1LHRsR @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Kan halm och sågspån omvandlas till matolja med hjälp av jäst? Det tror de forskare som nyligen fick 7,5 miljoner k… https://t.co/t3xQT3TBIG @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Nu har #lucia varit här och snart nalkas det #julbord, i dagens lucka kan du få höra om vad som kan vara bra mat fö… https://t.co/764vABdpho @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion – nytt forskningsprojekt vid SLU Alnarp https://t.co/2zMfhl19wm @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
I dag är det en av SLU:s fyra framtidsplattformar, Framtidens djur natur och hälsa, som står i fokus. Ta chansen at… https://t.co/AgKgqaPKKi @_SLU via Twitter 4 dagar sedan