SLU-forskare bra på att publicera Open Access
Foto: Nick Carter

SLU-forskare bra på att publicera Open Access

Text: Sofia Hansson Publicerad: 25 oktober 2016
På SLU uppskattas närmare 40 % av alla vetenskapliga artiklar, publicerade mellan 2012 och 2014, finnas tillgängliga Open Access (OA).

Av dessa artiklar publicerades cirka 17 % i OA-tidskrifter och övriga via parallellpublicering eller hybrid Open Access-publicering. Det är en klar uppåtgående trend och SLU:s siffror står sig väl mot de siffror som uppmätts på nationell nivå.

Mätningarna har gjorts både på universitets- och institutionsnivå och kan därför komma till nytta för flera aktörer inom SLU. Rapporten är framtagen av SLU-biblioteket och du kan läsa den i sin helhet i Epsilon, SLU:s öppna arkiv.

Nytt publiceringsbeteende

Möjligheten att publicera forskningsresultat fritt tillgängliga över internet, OA, har på relativt kort tid blivit en global företeelse som förändrat forskarnas publiceringsbeteende. Det är också en politisk fråga på EU-nivå och nationell nivå.

På SLU uppmanas alla anställda forskare att publicera OA, då detta är möjligt, enligt ett rektorsbeslut från 2008. SLU:s ledning ser att de fritt tillgängliga forskningsresultaten genererar mer synlighet för SLU samt bidrar till ett mer hållbart system för distributionen av vetenskapliga resultat.

Om SLU-forskare vill publicera OA finns idag över 10 000 kvalitetsgranskade OA-tidskrifter i databasen Directory of Open Access Journals (DOAJ) som kan användas för att hitta en lämplig tidskrift. Finns ingen lämplig tidskrift kan du som forskare välja att använda andra alternativ att göra din artikel OA, exempelvis genom parallellpublicering i Epsilon, SLU:s öppna arkiv eller så kallad Hybrid Open Access (läs mer om Springeravtalet).

På SLU-biblioteket finns också kompetent personal som kan ge råd och stöd i ditt val av OA-kanal samt svara på frågor.

Stor efterfrågan på SLU:s avhandlingar och studentarbeten

Foto: Jenny Svennås-Gillner

Det finns ett stort intresse för att ta del av kunskap och resultat från SLU:s forskning och utbildning. Detta gäller inte minst universitetets avhandlingar och studentarbeten.

Avhandlingarna i Epsilons öppna arkiv, laddas i snitt ned 620 gånger/avhandling (upp till 10 000 gånger/avhandling för de mest nedladdade). Studentarbeten, deponerade i Epsilons studentarkiv sedan 2009, laddas ned cirka 420 gånger/arbete (upp till 20 000 gånger/arbete för de mest nedladdade). Detta framkommer i den nedladdningsstatistik som SLU-biblioteket tagit fram ur Epsilon.

I statistiken kan du få fram flera intressanta fakta, exempelvis hur många nedladdningar som gjorts för en specifik publikation eller publikationer från en hel institution. Det går också att se var i världen nedladdningen skett. Visste du till exempel att avhandlingar laddats ner 180 000 gånger och studentarbeten 950 000 gånger från Epsilon hittills i år?

Kontakta SLU-biblioteket om du behöver hjälp eller har frågor.

Om Epsilon

Enligt rektorsbeslut publiceras alla SLU:s avhandlingar, drygt 100 stycken/år, och alla studentarbeten, cirka 1000 stycken/år, i Epsilon. Detta material utgör den största delen av Epsilons innehåll och bidrar till att höja Epsilons anseende.

Epsilons öppna arkiv är det tredje högst rankade digitala arkivet i Sverige och det 109:e bästa i världen enligt Ranking Web of Repositories. Rankingen är baserad på hur synliga arkiven är globalt och hur vetenskapligt relevanta de är. De öppet tillgängliga avhandlingarna och studentarbetena når forskare, beslutsfattare, yrkesverksamma, nuvarande och framtida studenter samt samarbetspartner, både nationellt och internationellt.

Epsilon tillgängliggör publikationer över hela världen och ger god överblick och möjligheter till analyser. Använd gärna statistik och material ur Epsilon som stöd eller inspiration vid undervisning, diskussioner, handledning eller rekrytering av studenter!

25 oktober 2016 10
Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Vilt Hur påverkas den uppväxande skogen av bete från klövdjur? Det var frågan som Holmen skog hoppades att samarbetet med SLU skulle ge svar på. På en lyckad exkursion till ett älghägn utanför Gideå i Västernorrland visade doktoranden Michelle Nordkvist att samarbetet kan ge svar på hur insekterna påverkas också. – Roligt att vi kan skapa ytor för en viss typ av forskning som sedan leder till ny forskning som vi inte hade förutsett men kan ha nytta av, säger Peter Christoffersson på Holmen Skog.
8 december 2017 7

Den nordamerikanska vattenpesten fortsätter att sprida sig norrut och in i skogslänen. En ny avhandling ger en förk… https://t.co/7mX0eotUqa @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
RT @stdysustainably: SLU had the honour to host the President of Iceland, Guðni Th. Jóhannesson and the First Lady of Iceland during their… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: The President of Iceland asks how one can make people eat insects. Dr Annsofie Wahlström answers that you either can op… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan