SLU har sparat åtta villors årsförbrukning av energi. Hur gick det till?
Värmepumpar. Foto: Robert Ninkovic, Akademiska Hus

SLU har sparat åtta villors årsförbrukning av energi. Hur gick det till?

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 27 februari 2015
Under 2014 har SLU stängt av oljepannorna i Alnarp (två stycken), Grimsö och Skara. Tillsammans förbrukade de 24 500 liter olja per år.
oljepannawebb

Skrotat system. Foto: Robert Ninkovic Akademiska Hus

Framtidsplaner

2015 planerar man att ersätta oljepannorna i Krusenberg, Lanna och Tönnersjöheden med värmepumpar. Förbrukningen uppgår till 15 500 liter per år och besparingen kommer att hamna på 154 000 kWh.

– Vi kommer också att arbeta med konvertering av de oljeeldade spannmålstorkarna i Alnarp, Lanna och Öjebyn. Vår tanke är att driva dessa med gas eller flis. Dessutom kommer vi också arbeta i Vindeln med energibesparande åtgärder, säger Magnus.

MagnusKallmark620

Glad energisparare, Magnus Källmark. Foto: Matilda Freij

När dessa åtgärder är genomförda kommer SLU att vara fossilfritt vad gäller uppvärmning.

Magnus Källmark är engagerad i SLU: s övergripande miljömål om att bli självförsörjande på el till hela SLU och värme i egna byggnader. Just nu pågår en fördjupad förstudie om solpaneler, vattenkraftverk i Grimsö och egna vindkraftverk.

Kommentar från miljöchefen

– Det här är ett ypperligt exempel på vad systematiskt miljöarbete styrt av mål kan åtstadkomma. Det här är jätteroligt, säger Johanna Sennmark.

27 februari 2015 2
Unifying ecology – tar fram vildsvinet i forskaren

Unifying ecology – tar fram vildsvinet i forskaren

Gränslöst Ofta är forskare inriktade mot en viss typ av landskap men kanske borde de vara lite mer som vildsvin och röra sig mellan skogen och jordbrukslandskapet. Samma ekologiska teorier gäller överallt! Projektet Unifying Ecology på institutionen för ekologi är ett försök att öka kontakten mellan forskare inom olika ämnen. Det har lett till nya samarbeten och spännande forskning. Två postdoktorer har också knutits till projektet. De studerar just nu hur vildsvin påverkar jorden – och i förlängningen olika ekologiska samspel.
14 mars 2018 7

Twitter

Naturvårdspriset 2018 för skapandet av forum för vargfrågor https://t.co/u91GHUwPyU https://t.co/Vy5a4GsFb7 @_SLU via Twitter 26 minuter sedan
SLU och Dataväxt utvecklar framtidens smarta växtodling https://t.co/mE9y914rfb https://t.co/mgBsTIw4c5 @_SLU via Twitter 2 timmar sedan
Vårkollen – hur långt har våren kommit hos dig? Håll ögona öppna under Valborgshelgen och rapportera in en handfull… https://t.co/8MIU2P1iBe @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
Miljöministern besöker SLU Alnarp https://t.co/3aDxfeG3Dm @_SLU via Twitter 22 timmar sedan
Att bevara torvmarker borde vara en viktigare åtgärd i det globala klimatarbetet. Det kan vara en relativt billig o… https://t.co/DPGJOVeFd5 @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Från biokol till hamburgare https://t.co/hXvT1tsZyt https://t.co/uI24juvpzn @_SLU via Twitter 5 dagar sedan