SLU-medarbetare twittrade för Sverige

Text: Anna Lundmark Publicerad: 19 juni 2018
“The @sweden account is always enjoyable, but this week is amazing. Scroll thru this weeks stunning fotos from a snow leopard researcher. Inspiring & beautiful.” Så skrev en entusiastisk följare om SLU:forskaren Örjan Johanssons insats på Sveriges officiella twitterkonto.

– Det funkade jättebra. Vi fick många frågor och retweets och vi såg att vi nådde människor som inte intresserat sig för forskning om snöleoparder tidigare, säger Örjan Johansson.

2011 var Sverige det första land i världen som lämnade över sitt officiella twitterkonto till medborgarna. En ny person får chansen att tweeta genom @sweden varje veckan. Och första veckan i maj var det Örjan Johanssons tur.

Örjan Johansson. Foto: Marie Winsa

Han disputerade på SLU i höstas med en avhandling om snöleopardernas ekologi. Som grund till avhandlingen låg drygt 1000 dagars fältarbete Tostbergen i södra Mongoliet inom ett projekt som drivs av organisationen Snow Leopard Trust. Och det var också där – i Snow Leopard Camp – som han befann sig när han hade ansvar för @sweden.

– De populäraste inläggen var bilder på snöleoparder och en film där vi bar iväg en snöleopard, säger Örjan Johansson.

Det mest oväntade var att någon kommenterade att hans kollega Gustaf Samelius borde göra något åt sina buskiga ögonbryn. Och det utbröt också en diskussion om jordnötssmör på kakor till frukost i lägret. Annars handlade de flesta frågorna och kommentarerna om arbetet med snöleoparder.

Några var oroliga över att forskarna söver snöleoparderna och förser dem med GPS-halsband.

– Det är en vanlig fråga och vi förklarar alltid varför. Att det inte finns något annat sätt att få den information om snöleoparderna som vi behöver för att ta fram program för att bevara den och att allt tyder på att de lever normala liv. De fångar byten och föder upp ungar. De flesta förstår men en del är fortfarande arga eftersom de bestämt sig för att vara det.

Tipsa om kollegor

Örjan Johansson rekommenderar andra SLU:are att svara ja om de får frågan om att sköta Sveriges officiella Twitterkonto.

Under fältarbetet bodde Örjan Johansson i en jurta, ett traditionellt mongoliskt tält. Foto: Gary Koehler

– Det gäller förstås att pricka en vecka när det händer mycket spännande men det går också att förbereda lite grann. Vi hade ett 30-tal mer allmänna tweets som vi blandade med dagens händelser.

Man kan inte nominera sig själv – men det går bra att tipsa om andra personer. Till exempel var det kommunikatören på Snow Leopard Trust som tipsade om Örjan. De enda kraven är att personen är aktiv på Twitter, bor i Sverige (medborgarskap spelar ingen roll) eller är svensk som flyttat utomlands. Bakom @sweden står Visit Sverige och Svenska institutet.

Mer information: Pressmeddelande om Örjan Johanssons avhandling, 23 snöleoparder har visat hur de lever.

Sveriges officiella twitterkonto @sweden https://twitter.com/sweden

19 juni 2018 3
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Svenska favabönor framtidens mat? https://t.co/j3XC9Nukhz https://t.co/WK9abZUQrE @_SLU via Twitter 17 timmar sedan
Ny rapport: SLU:s forskning håller hög internationell klass https://t.co/SrhFDbBTZo @_SLU via Twitter 17 timmar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Filmtips på #världsvattendagen: Forskare och studenter på @_SLU berättar hur de bidrar till en bättre värld #vatten #mi… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Professor Jiasui Zhan, Battling plant diseases - an evolutionary approach #sluinstallation https://t.co/aPCXxjiTgM @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Professor Anti Vasemägi, Fishing for genes that matter. #sluinstallation https://t.co/CmeaflywtF @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Just nu: Professor Seema Arora-Jonsson, Challenges for sustainable development: Rural Europe in a new global contex… https://t.co/Bt7ufsnH2n @_SLU via Twitter 4 dagar sedan