SLU-medarbetare twittrade för Sverige

Text: Anna Lundmark Publicerad: 19 juni 2018
“The @sweden account is always enjoyable, but this week is amazing. Scroll thru this weeks stunning fotos from a snow leopard researcher. Inspiring & beautiful.” Så skrev en entusiastisk följare om SLU:forskaren Örjan Johanssons insats på Sveriges officiella twitterkonto.

– Det funkade jättebra. Vi fick många frågor och retweets och vi såg att vi nådde människor som inte intresserat sig för forskning om snöleoparder tidigare, säger Örjan Johansson.

2011 var Sverige det första land i världen som lämnade över sitt officiella twitterkonto till medborgarna. En ny person får chansen att tweeta genom @sweden varje veckan. Och första veckan i maj var det Örjan Johanssons tur.

Örjan Johansson. Foto: Marie Winsa

Han disputerade på SLU i höstas med en avhandling om snöleopardernas ekologi. Som grund till avhandlingen låg drygt 1000 dagars fältarbete Tostbergen i södra Mongoliet inom ett projekt som drivs av organisationen Snow Leopard Trust. Och det var också där – i Snow Leopard Camp – som han befann sig när han hade ansvar för @sweden.

– De populäraste inläggen var bilder på snöleoparder och en film där vi bar iväg en snöleopard, säger Örjan Johansson.

Det mest oväntade var att någon kommenterade att hans kollega Gustaf Samelius borde göra något åt sina buskiga ögonbryn. Och det utbröt också en diskussion om jordnötssmör på kakor till frukost i lägret. Annars handlade de flesta frågorna och kommentarerna om arbetet med snöleoparder.

Några var oroliga över att forskarna söver snöleoparderna och förser dem med GPS-halsband.

– Det är en vanlig fråga och vi förklarar alltid varför. Att det inte finns något annat sätt att få den information om snöleoparderna som vi behöver för att ta fram program för att bevara den och att allt tyder på att de lever normala liv. De fångar byten och föder upp ungar. De flesta förstår men en del är fortfarande arga eftersom de bestämt sig för att vara det.

Tipsa om kollegor

Örjan Johansson rekommenderar andra SLU:are att svara ja om de får frågan om att sköta Sveriges officiella Twitterkonto.

Under fältarbetet bodde Örjan Johansson i en jurta, ett traditionellt mongoliskt tält. Foto: Gary Koehler

– Det gäller förstås att pricka en vecka när det händer mycket spännande men det går också att förbereda lite grann. Vi hade ett 30-tal mer allmänna tweets som vi blandade med dagens händelser.

Man kan inte nominera sig själv – men det går bra att tipsa om andra personer. Till exempel var det kommunikatören på Snow Leopard Trust som tipsade om Örjan. De enda kraven är att personen är aktiv på Twitter, bor i Sverige (medborgarskap spelar ingen roll) eller är svensk som flyttat utomlands. Bakom @sweden står Visit Sverige och Svenska institutet.

Mer information: Pressmeddelande om Örjan Johanssons avhandling, 23 snöleoparder har visat hur de lever.

Sveriges officiella twitterkonto @sweden https://twitter.com/sweden

19 juni 2018 3
Provtagning för SLU – uppgiften som går i arv

Provtagning för SLU – uppgiften som går i arv

Vattentätt Om ett prov tas på fel sätt kan analysresultatet aldrig bli rätt – hur noggrant provet än analyseras. Med den övertygelsen anordnade institutionen för vatten och miljö en workshop för de provtagare som levererar vattenprover till institutionen. Institutionen har samarbete med omkring 160 provtagare över hela landet. En del av dessa har nu gått på workshopen för kunskapsutbyte och för att lära sig mer.
25 oktober 2018 2

Twitter

SLU och Jordbruksverket ordnar växtskyddskonferens för jord-, skogs- och trädgårdsbruk i Uppsala 14–15 november. Ny… https://t.co/fwxUiDlVAz @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Vissa sortblandningar tycks minska angreppen av skadeinsekter. Två kornsorter som odlades tillsammans hade betydlig… https://t.co/6Z0zM6ME3F @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Abborrens arvsmassa kartlagd https://t.co/Y5t76AFbqU @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Två kandidater till att bli rektor för SLU är nu framtagna av rekryteringsgruppen och ska kallas till hearing med S… https://t.co/XDxNaQzEm4 @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Två kandidater till tjänsten som SLU-rektor https://t.co/ipNYj4ofqe @_SLU via Twitter 14 dagar sedan
Svensk bäverstudie kan bana väg för fler bävrar i andra länder. Inplantering av bäver tycks ge en större biologisk… https://t.co/0yzxkSQFAt @_SLU via Twitter 15 dagar sedan