SLU och miljön – vad gör vi?

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 1 december 2014
Snart är hela SLU miljöcertifierat. Det har rektor bestämt och arbetet ska vara klart före utgången av 2016. För Johanna Sennmark, SLU:s miljöchef, innebär det bland annat att envist sätta miljömål och följa upp dem.

– Det innebär ett nytt styrsätt för SLU. Målen är superviktiga att vi får till och att följa upp dem är det som gör skillnad, säger Johanna.

Idag handlar det om tre övergripande miljömål: energi, resor och inköp.

Energi

Det finns en övergripande plan att universitetet ska ha en så hög självförsörjningsgrad som möjligt.

– Vi har kommit en bit på väg när det gäller flera förnyelsebara energislag och har idag, om än ganska småskaligt, lösningar på energiproduktion när det gäller sol och bioenergi. Vi väntar på beslut när det gäller vatten och vind, förklarar Johanna.

Biogasanläggningen på Lövsta gör till exempel att nästan hela Lövsta är självförsörjande på både el och värme. Lövstas elproduktion motsvarar 9 % av hela SLU:s elbehov.

Resor

Här ligger SLU inte så bra till just nu med en verksamhet som kräver att vi reser mycket, både inrikes och utrikes.

– Jag tror ändå att det går att göra en del. Vissa resor kanske kan undvikas genom att ordna videomöten och fler inrikesresor kan genomföras med tåg eller buss.

En klimatfond har under året arbetas fram för att stödja den här typen av arbete. Miljökoordinatorn Camilla Källman har varit involverad i en ny resebyråupphandling och kunnat ställa miljökrav.

Inköp

Lagen (LOU) är snårig men ger fler öppningar än vad man kan tro. SLU handlar för många miljoner varje år vilket ger starka muskler att ställa miljökrav.

– Det är faktiskt inte bara i upphandlingsskedet miljö spelar roll, det är också viktigt att avropa rätt på de avtal som finns.

Certifieringsarbetet fortsätter

Nu är mer än hälften av SLU miljöcertifierat. Näst i tur är Biocentrum i december 2014 och därefter kommer administrationen inklusive universitetsledningen i mars 2015. Det är två stora certifikat på mer än 1200 personer sammanlagt

– Men målet för hela universitetet är färre certifikat för större enheter, säger Johanna.

Fakta

Vi jobbar med miljöarbetet

Johanna Sennmark började som SLU:s miljöchef i maj 2013. Tidigare arbeten har varit som kvalitetschef på KIWA Sverige AB och kvalitets- och miljöchef på Munters. Johanna är utbildad på Umeå universitet och har en examen i miljö och hälsa.

Camilla Källman är miljökoordinator. Tidigare arbeten är i projekt på LRF, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) med bland annat energi- och klimatkartläggningar på hästgårdar. Camilla är utbildad agronomekonom på SLU.

Bakgrund


SLU:s rektor har beslutat att hela universitet ska vara miljöcertifierat före utgången av 2016. Certifieringen ska gälla den internationella standarden ISO 14001. Här hittar du mer om SLU:s miljöarbete och redan miljöcertifierade verksamheter inom SLU.

 

 

 

1 december 2014 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan