SLU och rankinglistorna

Text: Tina Zethraeus Publicerad: 6 februari 2015
Universitetet klättrar i rankinglistorna. Så brukar vi säga och skriva. Men vad ligger bakom det - och hur ligger vi egentligen till? 13 på världslistan, eller bland de 300 främsta? Resurs reder ut begreppen.

Universitetet ställning totalt sett är betydligt bättre än många av oss inser. Vi har forskare med hög impact, vi är ensamma om miljöanalys och vår utbildning har fortfarande en lärartäthet som många bara kan drömma om. Men är det rätt saker som mäts, och hur mycket vågar vi skryta? Här går meningarna isär. De som närmare följer rankinglistorna är både skeptiska och positiva.

­

– Man måste hålla i minnet att olika rankingar har olika metodik, poängtererar Olof Ingesson. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Man måste hålla i minnet att olika rankingar har olika metodik, poängtererar Olof Ingesson. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Visst är det viktigt för SLU att hamna högt i rankinglistorna och få positiv publicitet. Men med kunskap om vad rankinglistorna faktiskt baseras på kan jag ändå tycka att listorna får oproportionerligt stort utrymme i media, kommenterar analytikern Olof Ingesson på planeringsenheten.

Topplaceringar

Men även med en skeptisk inställning till rankningar finns många glädjeämnen att hämta för SLU i de olika mätningarna. Under fjolåret listades till exempel tre SLU-forskare bland världens mest inflytelserika (totalt 3 215), Umeåforskarna Karin Ljung, Rishikesh Bhalerao och David Wardle. Mätningen görs av Thomson Reuters, på basis av Web of Science och In Cites Essential Science Indicators, och måttet är antal högt citerade publikationer. Med tanke på att det totalt finns 28 svenska forskare på listan är tre SLU-namn ett uppseendeväckande bra resultat.

Ytterligare topplaceringar får SLU när det gäller jämförelsen med andra universitet inom våra ”kärnämnen”. NTU-rankingen (National Taiwan University Ranking) placerar oss på plats 13 bland världens 300 främsta universitet med liknande verksamhet.

CWTS Leiden är en annan välrenommerad rankning. Där hamnar SLU på plats 143 när man jämför andel av publikationerna som tillhör de mest citerade tio procenten, och på plats 181 vad avser medelcitering inom fältet. Man skall då veta att man räknar med att det finns över 20 000 universitet i världen (http://www.webometrics.info/en/)

– SLU kommer mycket väl ut i NTU-rankningen, konstaterar Peter Högberg, dekanus vid S-fakulteten, och föreslagen som ny rektor av rekryteringskommittén.

– Goda placeringar kan vara bra i marknadsföringen, tycker Peter Högberg. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Goda placeringar kan vara bra i marknadsföringen, tycker Peter Högberg. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Vi har anmärkningsbart bra placeringar i Plant & Animal Sciences (6:a) och i Environment/Ecology (22:a). I bägge fallen är vi klar etta nationellt, och i mycket fint sällskap internationellt. Något att tänka på i vår marknadsföring!

Internationella listor

Jättarna i branschen är annars Academic Ranking of World University (Shanghailistan, gjord av Shanghai Jiao Tong University), QS World University Rankings och Times Higher Education. Dessa är sinsemellan helt olika. Shanghai väger till exempel in antalet Nobelpris, medan QS bygger delvis på enkätundersökningar, delvis på insamlade data och fokuserar på vägledning för studenter. THE mäter förutom forskning, utbildning, ekonomi och internationalisering också reputation.

­­­­– Problematiskt, tycker Olof Ingesson. Inte bara att det är svårt att mäta renommé på ett transparent sätt, utan också att den tillmäts så stor vikt som en tredjedel.

THE listan placerade sig SLU bland de 275 bästa. Än bättre går det vid jämförelser med andra unga universitet. På Times lista över de 100 främsta yngre än 50 år, får SLU plats nummer 24.

­­­­

– Man kan inte komma ifrån att omvärldens bild delvis formas av rankingresultat, påpekar Johan Schnürer. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Man kan inte komma ifrån att omvärldens bild delvis formas av rankingresultat, påpekar Johan Schnürer. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Vi vet att alla jämförelser har svagheter. Men vi vet också att andra universitet får en bild av SLU som delvis formas av rankinglistorna, säger vicerektor Johan Schnürer.

Johan har ofta rollen som ”utrikesminister” för SLU, till exempel i sitt arbete för Global Challenges University Alliance. Han kommer just hem från Brasilien med ett ja till medverkan i GCUA från University of Sao Paolo. (Detta dock beroende på intresse för konceptet och inte på rankingplaceringarna!).

Oavsett vad man mäter och hur, så toppas de internationella listorna av de stora amerikanska universiteten, de som brukar kallas the ivy league (Harvard, Yale m.fl.) och av Stanford, MIT, Caltec, UC Berkeley och av engelska Cambridge och Oxford.

Svenska mätningar

Svenska Urank mäter sedan 2007 kvaliteten i den högre utbildningen. Här ligger SLU ständigt bland topp tre, i sällskap med Handelshögskolan och Karolinska Institutet. Fjolårets tredjeplats delas med KTH.

Totalt mäts 27 variabler, som internationalisering, sociala faktorer (mångfald) och lärartäthet, det senare det som väger tyngst i det sammanvägda omdömet. Ungefär samma placering fick vårt universitet i de mätningar som gjordes av Sydsvenska Handelskammaren 2002-2008.

– För utländska studenter kan vår placering på olika listor säkert vara betydelsefull, tror Lena Andersson-Eklund. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– För utländska studenter kan vår placering på olika listor säkert vara betydelsefull, tror Lena Andersson-Eklund. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Jag tror inte mätningarna är avgörande för svenska studenter. För dem handlar det nog mera om vad man vill läsa och vad man vill bli. Men för till exempel rekryteringen av internationella masterstudenter kan rankningarna säkert spela roll, framhåller Lena Andersson-Eklund, prorektor med ansvar för utbildning.

Så: behåll en kritisk blick, men låt oss glädjas över och framhålla fina placeringar för SLU! Ett universitet som på ganska kort tid (dryga 30 år) klättrat till en erkänd position. Som Roland von Bothmer formulerat det efter KoN-utvärderingen:

­ ”SLU har på kort tid gjort en lång resa, från division två till internationella elitserien”!

Fakta

Mer om placeringarna

På SLU:s webb kan du läsa mer om de aktuella placeringarna.

 
6 februari 2015

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 8 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan