SLU + Skansen = sant

Text: Beatrice Ramnerö Publicerad: 12 maj 2015
Den 7-8 maj fanns SLU på Skansen i Stockholm för att berätta, visa och diskutera framtidens mat med barn och unga. Tanken är att SLU på Skansen ska bli ett återkommande evenemang.

Studenter och forskare från SLU var på plats på Lill-Skansen under två dagar i maj för att svara på frågor om hur mat produceras, förädlas och hur resterna tas om hand om – idag och i framtiden! På plats fanns en mässa med massor av spännande information kring mat, produktion av mat och återvinning av matavfall som besökare i alla åldrar kunde ta del av.

Inbjudan till att delta på temadagarna skickades ut till skolor i Stockholms- och Uppsalaområdet. De klasser som bokade in att de skulle vara med på temadagarna fick också lyssna på en intressant miniföreläsning. Teman på miniföreläsningarna var bland annat ”Vad bestämmer matens pris?” och ”Vilse i mjölkkylen?”. Det var nio klasser som förbokade temadagarna, de var allt från årskurs 4 till gymnasiet. Utöver dessa var såklart Skansens övriga besökare välkomna att besöka mässan, vilka många gjorde.

På mässan visades (bland annat):

 • Provsmakning av olika mejeriprodukter och förklaring av vad som egentligen skiljer dessa åt (forskare och doktorander från institutionen för livsmedelsvetenskap)
 • Tävling: para ihop rätt frön med rätt gröda
 • Gissa gödningen: lista ut vilken burk som innehåller mineralgödsel, gröngödsel, gris-, ko-, höns- och hästgödsel (forskare från institutionen för mark och miljö)
 • Fullkornsquiz: lista ut vilka vanliga livsmedel som innehåller fullkorn och öka din kunskap om varför det är bra att äta fullkorn (forskare från institutionen för livsmedelsvetenskap)
 • Vilket djur äter vad? Lista ut vilket foder som ges till vilket djur (forskare från institutionen för husdjurens utfodring och vård)
 • Hur går modern animalieproduktion till? En liten film visades.
 • Insekter som mat, provsmakning av timmermanslarver m m. Utdelning av diplom till de som vågade smaka! (forskare från institutionen för ekologi)
 • Demonstration av hydroponiska system för odling av bl a kryddor (studenter från hortonomutbildningen)
 • Visning av en vanlig skadegörare på tobak: både larven, puppan och fjärilen visades upp. Ett populärt inslag var att få hålla i larven!
 • Hur långt kan en bil köra på olika substrat, demonstration.
 • Vad passar att mata biogasbakterierna med? (forskare och doktorander från institutionen för mikrobiologi)
 • Information om SLU:s utbildningar (SLU Studentpool m fl)
 • Tipspromenad för att testa hur mycket besökarna lärt sig om mat (SLU Studentpool m.fl.)

Tanken är att detta ska bli ett återkommande evenemang: forskare och studenter är på Skansen för att möta allmänheten och väcka intresse för SLU:s verksamhetsområden.

Text och foto: Beatrice Ramnerö, SLU

12 maj 2015 11
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan