SLU visade jordbrukets nytta av rymdtekniken

Text: Mats Söderström Publicerad: 13 mars 2020
Universeum i Göteborg hade under februari ett rymdtema för att uppmärksamma att nu gått mer än 50 år sedan ”människan för första gången satte sin fot på en annan himlakropp”. SLU, Agroväst och Naturbruksskolan Uddetorp var på plats och berättade om forskning och utbildning, och visade hur man inom lantbruket kan dra nytta av rymdtekniken. Universeum är Nordens mest besökta science center.

SLU-forskarna Mats Söderström, Sandra Wolters, Kristin Piikki, Bo Stenberg och Lena Engström som på olika sätt forskar om bland annat den nytta lantbruket kan ha av satelliter deltog på mässan. Här är deras berättelse.

”Tillsammans med Naturbruksskolan Uddetorp i Skara gjorde vi ett gemensamt program där vi tre timmar varje dag visade en del av det vi forskar om. Målgruppen var i huvudsak barn och ungdomar, och andra allmänt intresserade.

Att studera är skoj

Vi fokuserade på två delar – hur den nya tekniken förbättrar maten vi äter samt hur matproduktionen kan dra nytta av tekniken så att vi kan uppnå de olika globala miljömålen. Vi hade med några exempel på hur vi använder tekniken i praktiken. Både för SLU och Uddetorp var det viktigt att visa hur kul och viktigt det är att studera hos oss.

Naturbruksskolan Uddetorp har satsat på att inkludera simulatorer i undervisningen. De visade två av dem till vår monter. De blev väldigt populära och många ville testa att köra traktor.

Dessutom kunde vi visa en virtual reality-applikation där man kan bestämma hur mycket kväve en gröda behöver. Det är ytterligare ett exempel på hur tekniken hjälper till att anpassa åtgärder på fältet så att skörden blir större, kvaliteten jämnare och miljöpåverkan mindre.

Sådde SLU-frön

De flesta av besökarna hade ingen stark koppling till lantbruk och blev överraskade av hur tekniskt avancerat det är. Många blev väldigt intresserade och vi fick massvis med frågor. Nu vet de åtminstone om att SLU finns och vi kanske har sådde några frön som gör att de ser alternativ till Göteborgs universitet och Chalmers när det väl är dags för dem att välja utbildning”.

Text och foto: Mats Söderström och kollegerna på precisionsodling och pedometri

13 mars 2020 6
Glad att kunna disputera – trots allt

Glad att kunna disputera – trots allt

Anpassning Coronapandemin ändrar just nu livet - och inte minst arbetslivet - för de flesta. Liksom övriga universitet och högskolor har SLU sedan mitten av mars stängt ner sin undervisning i lärosalar och flyttat verksamheten online. För Sarah Fitz-Koch blev disputationen inte alls som hon tänkt sig. Men den kunde genomföras, i alla fall. Hon blev sannolikt SLU:s – och kanske hela Sveriges – första doktor via en on line-disputation där varken opponent eller betygsnämnd fanns på plats i det fysiska rummet.
26 mars 2020 2

Twitter

Kajsa Vildängen mottagare av 2020 års Stipendium till Ulla Molins minne https://t.co/zLA1WBABmk https://t.co/dweVKTvoT9 @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
SLU stödjer sjukvården i Uppsala län https://t.co/gqIaiU4Itz https://t.co/OspFRuOK8j @_SLU via Twitter 6 timmar sedan
Skogshare, igelkott och fjällräv på Rödlista 2020 https://t.co/9JnGo0yhf1 https://t.co/rk5lZ5wjpy @_SLU via Twitter 22 timmar sedan
Coronavirus som orsakar luftvägsproblem hos hundar påvisat i Sverige. Har troligen funnits här sedan ca 2010.… https://t.co/2vy7Imn9bx @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Nu utvecklar vi framtidens oljegröda för norra Sverige https://t.co/5g7CoBfKiG https://t.co/YDkRyW4AI0 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Nu utvecklar vi framtidens oljegröda för norra Sverige https://t.co/RMC3xhMUHI https://t.co/Urx1eYYnuX @_SLU via Twitter 4 dagar sedan