Snabba tekniksprång inom rådgivningen i spåren av coronakrisen

Text: Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 17 juli 2020
Hur har coronakrisen påverkat en av grundbultarna i de gröna näringarnas rådgivning, kommunikationen? Det digitala tekniksprång som annars sannolikt skulle ha tagit flera år har tagit några månader; samtidigt som värdet av personliga relationer och de verkliga mötena består.

Både rådgivarna och deras kunder lantbrukarna har, som samhället i övrigt, varit extra rädda om sig själva och varandra sedan i mars. För båda parter har ett scenario med långvarig sjukfrånvaro ofta tett sig helt förödande för arbetssituationen.

– Ibland möts man av lappar på dörren ute hos kunderna där det står ”Kom inte in!” berättar bärrådgivaren Victoria Tönnberg på HIR Skåne. Det har funnits en väldigt befogad försiktighet, för om en bärodlare skulle bli sjuk mitt i den intensiva arbetssäsongen skulle det förstås bli väldigt problematiskt.

– Jag som gör mycket ensamarbete utomhus har kunnat serva mina kunder ungefär som vanligt. Men problemet för mig har varit en långvarig förkylning, så jag har varit väldigt noga med avstånden och planerat mina besök i detalj. Och jag har jobbat hemifrån istället för från kontoret, säger Victoria Tönnberg.

Och visst kan man lösa en hel del uppgifter på distans och spara tid, säger Anna Larsen, också hon på HIR Skåne. För ett par år sedan ledde hon projektet ”Kommunikation och informationshantering på distans”. I slutrapporten 2018 konstaterades att distansrådgivning för trädgårdsodlare kan vara både smart, kostnadseffektivt och tidsbesparande – men att inte så många arbetade så än.

– Under coronakrisen har många på min arbetsplats tvingats att ta såväl kundmöten som personalmöten via Teams eller Skype. Den digitala kompetensutvecklingen har verkligen varit snabb, både hos rådgivarna och lantbrukarna. Det har inte varit så kul, men vi har hållit oss till sak, och vi har löst det vi skulle lösa! säger Anna Larsen.

– Men de första mötena med en kund, nya kollegor eller andra kontakter är fortfarande viktigt att försöka ha över en kopp kaffe, menar växtodlingsrådgivaren Henrik Nätterlund på HS Konsult i Örebro.

– Det är när vi ses på riktigt som vi lär känna varandra, ser varandra i ögonen och kan använda vårt kroppsspråk. Och bara på plats kan man klämma och känna på växten eller jorden. Men jag ser stora möjligheter att använda digital teknik mer framöver för att stötta och coacha nya rådgivare. Nu under pandemin har vi till exempel testat att en ny rådgivare har med sig en mer erfaren kollega live i mobilen på kundbesök, istället för att vi åker ut två personer. Det har fungerat bra, säger Henrik Nätterlund.

Kriser föder kreativitet

– I kriser måste vi vara kreativa, och det kan vara fascinerande intressant att se vilka positiva förändringar som kommer ur en i sig hemsk pandemi, säger Marie Lundberg, affärsområdeschef på Hushållningssällskapet i Nyköping.

– Coronakrisen berör individer på väldigt olika sätt. En del rådgivare som tycker att läget är väldigt läskigt vill vara försiktiga och har gjort vad de kan för att mötas på distans. Andra har fortsatt att i stor utsträckning träffa kunder som vanligt, men förstås med skillnader som att hålla avstånd, inte ta i hand och inte åka i samma bil. Men till exempel vid EU-rådgivning har både rådgivare och kunder i stor utsträckning upptäckt hur effektivt det har varit att hålla mötena digitalt istället för att göra fysiska resor till varandra.

Men hur distanskommunicerar man bäst? Vad har vi alla lärt oss under de senaste månaderna kring distanskommunikation? Vad ska man ha för mötesregler på distans – mik och kamera på hela tiden, eller inte?

Lyssna på Kunskapspoddens senaste avsnitt Coronakrisen och rådgivningens kommunikation: kriser föder kreativitet och hör KTH-forskaren Jens Edlunds svar!

17 juli 2020 2
SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

Utmärkelse I höstas beslutade rektor att SLU ska ansöka om att erhålla utmärkelsen HR Excellence in Research Award, en certifiering framtagen av den Europeiska kommissionen. Att erhålla utmärkelsen visar bland annat att ett lärosäte är en arbetsgivare som tillämpar rättvisa och transparenta rekryterings- och bedömningsförfaranden för forskares anställningar och vidare karriärutveckling, har en god arbetsmiljö samt löpande strävar efter att utveckla dessa delar. 
24 mars 2021 5

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 6 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 6 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 7 månad sedan