I början av januari samlades de på SLU i Skara för att utbildas till djursjukskötare. Efter en första introduktion i Skara fortsätter de sedan sin utbildning i Uppsala. 26 veckor senare ska de vara klara för att slussas ut i praktik.
Det är det enda nationella snabbspåret på akademisk nivå inom gröna näringar. I den första kursen, kommunikation, pratade man mycket om bemötande, att göra ett första intryck, jämställdheten i Sverige och hur det märks på arbetsplatsen.
För att få en större gemenskap samlas både studenter och personal på Veterinärmuseet. Varje tisdag kväll är det språkcafé, då alla under enkla former kan prata om det svenska språket, kultur och yrkesliv.
Andra ansatser och praktik i staten
SLU har också andra aktiviteter för nyanlända. Till exempel språktest, online språkkurser i engelska och tilläggsutbildning för utländska veterinärer.
Regeringen har också gett statliga myndigheter i uppdrag att under 2016-2018 tillhandahålla praktikplatser för nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga. Personalavdelningen har mer information om praktik i staten.
Brist på djursjukskötare
Jordbruksverket bedömer att det idag behövs omkring 2600 djursjukskötare, antalet legitimerade djursjukskötare uppgår endast till 1700. Bristen på utbildad personal väntas bli än större då många djursjukskötare går i pension inom en snar framtid.
Snabbspåret utförs på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Utbildningsansvaret ligger på VH-fakulteten och samarbetet är nära mellan fakultet, institution (KV) och sekretariatet för uppdragsutbildning.
Det finns fler snabbspår, 14 stycken för ett 20-tal yrken. Till exempel till läkare, sjuksköterska, lärare, ekonom, jurist m.fl. Läs gärna mer om snabbspår på Arbetsförmedlingens hemsida.
I radio Skaraborg