Soapbox Science

Text: Olof Bergvall Publicerad: 19 juni 2018
Har fiskar personlighet, hur överlever träd vintern, finns muskler som aldrig blir trötta eller vad arbetar en virusdetektiv med? Det och mycket mer fick umeborna ta del av i Soapbox Science Umeå. Mitt på Rådhusesplanaden i centrala Umeå mötte forskare från SLU och Umeå universitet umeborna.

– Vi vill utmana bilden av vem en forskare är, och gör. Vi vill visa upp framstående kvinnliga forskare och skapa nya förebilder inom akademin. Vi hoppas kunna intressera fler för vetenskap och forskning och öppna för bra dialoger. Framför allt ser vi fram mot en riktigt kul och lärorik dag den 26 maj, säger Klara Joelsson som tillsammans med Sabrina Dressel och Navinder Singh leder projektet i Umeå.

Soapbox Science startade 2011 som ett i projekt i London för att lyfta kvinnliga forskare, med inspiration från Speaker´s Corner i Hyde Park. Soapbox Science arrangeras idag på 24 platser runt om i världen.

–Vetenskap är kul! Det är något vi brinner för och vill att fler ska engagera sig för. Men det är lätt hänt att vi som forskare blir kvar uppe på universiteten och mest pratar vetenskap med andra forskare. Soapbox Science tar forskning ut på stan och gör den tillgänglig för många fler, något vi tycker är jätteviktigt, säger Klara Joelsson och fortsätter:

– Vi blev inspirerade av det fantastiska jobb som gjorts av Soapbox Science grundare, och vi hoppas att genom att lyfta fram kvinnor som forskar kan bidra till en mer jämställd universitetsvärld och skap nya forskarförebilder.

Umeå är den första stad i Sverige som arrangerar Soapbox Science. Volontärerna räknade att 1400 personer besökte arrangemanget.

youtube finns en kort film om dagen.

Från SLU medverkade följande forskare: Lo Persson, Maja Malmberg, Carin Magnhagen, Helena Königsson, Domenique André och Judith Felten, SLU.

Från Umeå universitet: Sandhya Malla, Natuschka Lee, Nausheen Khan, Olena Rzhepishevska, Judith M. Sarneel och Julia Haas.

 

19 juni 2018 2

Twitter

Penningregn över innovatörer! https://t.co/3SDdZFXtfM https://t.co/4vqklvMz0G @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Smedjeveckan - populärvetenskap vid SLU i Skara https://t.co/n51S8Xm46I https://t.co/maSh9Rnbzl @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan: H.K.H. Prins Carl Philip inviger nytt stall utanför Skara https://t.co/6sEDgZexnQ https://t.co/LZ5L457BPS @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Vad säger forskningen om olika sätt att förebygga rovdjursangrepp på boskap? Tjugoen forskare från 10 länder har gr… https://t.co/7pANetTETp @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Tuffa åtgärder krävs för att stoppa puckellaxen https://t.co/M6mXfm4IrB @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Pressinbjudan: Matproduktion i städer och prisutdelning i Sveriges största innovationstävling… https://t.co/Vf1gisuByz @_SLU via Twitter 6 dagar sedan