Sök medel till SLU-forskningens infrastruktur

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 8 juni 2016
För andra gången utlyser SLU interna medel för strategisk satsning på forskningsinfrastruktur. Håll reda på 12 september, sista dag för ansökan. Beloppet för 2016 års utlysning är totalt 25 miljoner kr, för perioden 2017–2021.

Stödet gäller ”sådan infrastruktur som ger förutsättningar för världsledande forskning”. Det kan gälla allt från en anläggning, ett speciallaboratorium, en databas till instrument eller liknande. Ett absolut villkor är att infrastrukturen är tillgänglig för användare utanför den egna institutionen.

Niklas-Nordquist368

– Totalt nitton ansökningar inkom i förra årets utlysning, det visar att behovet av forskningsinfrastruktur vid SLU spänner över en bred palett, säger Niklas Nordquist. Foto: Julio Gonzales

Förra årets utlysning resulterade i att sex forskningsinfrastrukturer blev beviljade totalt ca 25 miljoner kr, för perioden 2016-2020.

– Ett exempel är uppbyggnad av en försöksanläggning för att studera hur ekosystem i myrmark påverkas av ökad kvävetillförsel och ett förändrat klimat, berättar Niklas Nordquist, forskningssekreterare.

En sådan infrastruktur möjliggör långsiktiga och storskaliga fältexperiment för att till exempel studera utbytet av växthusgaser på myrar i det boreala skogslandskapet. (Boreal kallas en del av den tempererade zonen på norra halvklotet och kännetecknas av barrskog och tundra).

En annan ansökan som fick stöd handlar om att bygga upp ett videosystem för att kunna analysera rörelser hos frigående djur i tre dimensioner med höghastighetskameror.

– Denna infrastruktur syftar till att utveckla forskning och utbildning inom biomekanik, både för att förstå friska djurs rörelsemönster och att bidra till att lättare kunna diagnosticera skador relaterade till rörelseapparaten hos djur.

 

Fakta

Utlysning och beslut

Beviljade stöd: rektors beslut om beviljade stöd 2015.

Utlysning 2016: till utlysningen.

Kontakt: forskningssekreterare Boel Åström, boel.astrom@slu.se (ankn. 2022), eller Niklas Nordquist, niklas.nordquist@slu.se (ankn. 2228)

 

8 juni 2016 2
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Ny SLU-utbildning blev jättesuccé https://t.co/vl1KnM2QXj @_SLU via Twitter 23 timmar sedan
Pressinbjudan  - Digitaliseringens utmaningar - SLU i Skara https://t.co/ci08TMUyPK https://t.co/xul3qWkTRT @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Pressinbjudan: Kronprinsessan Victoria namnger Sveriges nya forskningsfartyg i Lysekil https://t.co/NhOBPLwWCX https://t.co/zP9ORx3WF8 @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
EU:s inkomstförsäkring för jordbruket bör inte införas i Sverige, enligt utredare https://t.co/om57tcGh9d @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Kunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning https://t.co/JulOgWCcag https://t.co/i7PDOf6OpB @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @EPOK_SLU: Seminarium om odlad fisk – hur kan den hållbarhetsmärkas? @KRAVmedia @WWFSverige @svensktsigill https://t.co/MnBrYKnxgb #SLU… @_SLU via Twitter 7 dagar sedan