Solceller driver mjölkmaskiner
Den nya solcellsanläggningen i Röbäcksdalen. Göran Junhager är nöjd. Foto: Magnus Källmark

Solceller driver mjölkmaskiner

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 4 januari 2017
Solceller motsvarande 10 villors årskonsumtion är installerade på några av SLU:s anläggningar.
Solcellsanläggningen i Lövsta. Gladast är Göran Junhager. Foto: Magnus Källmark

Solcellsanläggningen i Lövsta. Gladast är Göran Junhager. Foto: Magnus Källmark

Som ett led i att nå SLU:s miljömål om att öka självförsörjningsgraden med förnyelsebar energi har flera solcellsanläggningar installerats och tagits i drift under hösten. Det gäller Mellangård i Alnarp, Röbäckdalen och Lövsta där slutbesiktningen gick av stapeln fredagen den 16 december.

Foto: Göran Junhager

Solcellsanläggningen i Alnarp. Magnus Källmark gör tummen upp. Foto: Göran Junhager

Magnus Källmark, fastighetsförvaltare och Göran Junhager, projektledare berättar att SLU har sammanlagt installerat solceller på en effekt av 150 000 kwh per år. Det motsvarar strax under 10 normalförbrukande villors totala årskonsumtion.

Hållbar livsmedelsproduktion

– Projektet har varit kul och viktigt, säger Magnus Källmark, framförallt har det varit nyttigt för oss att lära oss den här nya tekniken och hur den kan hjälpa oss. I Röbäcksdalen och på Lövsta driver solcellerna mjölkmaskiner och mjölkkylare vilket ger oss ytterligare en dimension i att producera och forska om livsmedel så hållbart som möjligt.

Johanna Sennmark, miljöchef vid SLU är mycket nöjd med att få solcellerna på plats, på tre platser dessutom.

– Det ger oss så klart fin energi som vi nu inte behöver köpa men det ger oss också en plats i ett Sverige som vill ställa om till förnybart. Nästa steg är att få till en vattenturbin i Grimsö vilket vi hoppas blir verklighet inom några år, säger Johanna Sennmark.

 

4 januari 2017 3
Forskning över ämnesgränser

Forskning över ämnesgränser

"Artists in residence" STIAS (The Stellenbosch Institute for Advanced Study) håller till på farmen Mostertsdrift nära centrum av universitetsstaden Stellenbosch i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Tankarna bakom institutets tillkomst kom kring senaste sekelskiftet och mottogs positivt av både det lokala och det internationella forskarsamhället. Stellenbosch har ett av landets främsta universitet och staden är också ett jordbrukscentrum, inte minst för vinodlingen.
12 december 2018 1

Twitter

Trängsel får majsplantan att aktivera försvaret, vilken gör den mindre lockande för bladlöss. Dessutom avger den do… https://t.co/yyoybAfSbd @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Klimatsmart företagsledning i fokus på Alnarpskonferensen 2019 https://t.co/7deaN9aYRY https://t.co/oVf3ysw1nl @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Insekter kan vara bra mat, men produktionen måste också vara miljömässigt hållbar och idag finns stora kunskapsluck… https://t.co/VSukQmZJxo @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Storsatsning på skogsforskning vid SLU. https://t.co/JlGvfu1ltE https://t.co/y95EfznVzm @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Är kultur, identitet, lokal sammanhållning och platsuppfattning de värden som är mest sårbara när klimatet förändra… https://t.co/C2oBMX6MN7 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Gallrad ungskog kan bli en viktig energiråvara lokalt, enligt ny avhandling från SLU. https://t.co/MZNdMOorQT https://t.co/xpJ4LTH9Oe @_SLU via Twitter 4 dagar sedan