Sommartipset

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 19 juni 2016
Vad händer på SLU i sommar? Här är några tips för aktiva, soliga eller regniga dagar. Eller när andan faller på.

Student-VM på Flyinge

Den 28 juni till 2 juli samlas ryttare från hela världen att tävla i student-VM i ridsport. Det är första gången som evenemanget arrangeras i Sverige och 16 nationer kommer att delta. Flyinge är en av Hästnäringens Riksanläggningar och SLU:s hippologer utbildas där.

Student-VM i ridsport

Du kan besöka alla tre riksanläggningarna, Flyinge, Strömsholm och Wången där SLU-utbildningar finns. Se hemsidorna för vidare kontakt. Flyinge, Strömsholm, Wången.

MellanskogsElmia

Future Forests kommer att medverka vid skogsmässan MellanskogsElmia i skogarna utanför Sala den 19 till 20 augusti. Skogsägare, entreprenörer och andra landsbygdsföretagare samlas för att uppdatera sig på teknik, delta i föreläsningar och träffa andra skogsintresserade.

MellanskogsElmia

Partnerskap Alnarp bjuder in

I Alnarp anordnar man fältvandringar. Från och kunskap om att äta baljväxter till hur man i en ekologisk växtföljd med färskpotatis, lök, morot och spannmål kan kontrollera olika svårbekämpade ogräs. Utöver detta planera man för en ogrästräff i juni och en potatisträff i juli.

Partnerskap Alnarp

Försöksstationen i Älvkarleby

Stationen håller kurser i bland annat märkningsteknik och djuretik med inriktning på fisk. Besök gärna stationen då centralfisket vittjas och se när lax och öring fångas in för avel, det brukar vara ett dramatiskt skådespel. Tiden är måndag till torsdag klockan 08.00 under tiden 15 juni till 15 augusti.

Försöksstationen i Älvkarleby

Havsfiskelaboratoriet ”Öppen trädgård”

Även havet har en trädgård och det visar Havfiskelaboratoriet under Västerhavsveckan i augusti. Det rapporterar SLU:s akvatiska resurser.

Västerhavsveckan

Mera matologi

Matologin som arrangerades i Malmö nyligen får en uppföljare i Stockholm den 20 augusti. SLU-etikerna Per Sandin och Helena Röcklinsberg finns på plats liksom Mistra Biotech.

Matologi

Event Matologi

Veterinärhistoriska museet

Landets enda veterinärmuseum finns på SLU:s campus i Skara, i den vackra byggnad, som en gång var Sveriges första veterinärskola. Människan och djuren, en berättelse om oss själva och boskaps sot, om djurläkekonstens historia är spännande utställningar. Du hittar museet 400 meter norr om domkyrkan. I sommar anordnar man tillsammans med Skara kommun ”Birger Uggla – upplevelsevandring”.

Birger Uggla

Veterinärmuseet

Borgeby Fältdagar

Det är en lantbruksmässa i fält som visar demoodlingar och praktiska maskindemonstrationer. Mässan är en mötesplats för den professionella lantbrukaren och brukar locka över 300 svenska och internationella utställare och uppåt 20 000 besökare från norra Europa. Mässan pågår 29 till 30 juni och SLU finns givetvis på plats.

Borgeby fältdagar

Almedalen och SLU

För sjunde året i rad medverkar SLU med seminarier under politikerveckan i Almedalen, som startar söndagen den 3 juli 2016. SLU:s egna seminarier arrangeras 5, 6 och 7 juli. Seminarierna tar upp viktiga framtidsfrågor. Vad ska vi ha skogen till? Varifrån ska maten komma? Är migration landsbygdens chans? Blir naturvård gotlandsrussets räddning? Behöver Sverige en egen växtförädling? Hur tacklar vi nya skadegörare och växtsjukdomar?

Almedalen

Webbsida med populärvetenskapliga evenemang

Sidan uppdateras, här är länken

Sevärt vid SLU

En samlingssida.

19 juni 2016 2

Twitter

Ny marin snäckart i svenska vatten https://t.co/oZDD02o9Pq https://t.co/ayuleoOWnH @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Forskare har hittat 30 arvsanlag som ska ge ny oljeväxt bra egenskaper. https://t.co/zFplNYQO4A https://t.co/oYZLQzIxWy @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Käk för kris eller krig – för 50 år sen och nu. Hur kan vi bygga beredskap på ett sätt som samtidigt skulle göra Sv… https://t.co/Jr5poTLL9T @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Odling av flodkräfta ger extrainkomster och bevarar samtidigt en hotad art https://t.co/SV74GFKOSd https://t.co/hT9at2mPMp @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
SLU höjer sin röst i Almedalen https://t.co/T0RBSip5Pj @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Heidi Andersson och Anders Wall – två av SLU:s hedersdoktorer 2018 https://t.co/meGuBiiglw https://t.co/YQSPpsQUFq @_SLU via Twitter 12 dagar sedan