Sommartipset

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 19 juni 2016
Vad händer på SLU i sommar? Här är några tips för aktiva, soliga eller regniga dagar. Eller när andan faller på.

Student-VM på Flyinge

Den 28 juni till 2 juli samlas ryttare från hela världen att tävla i student-VM i ridsport. Det är första gången som evenemanget arrangeras i Sverige och 16 nationer kommer att delta. Flyinge är en av Hästnäringens Riksanläggningar och SLU:s hippologer utbildas där.

Student-VM i ridsport

Du kan besöka alla tre riksanläggningarna, Flyinge, Strömsholm och Wången där SLU-utbildningar finns. Se hemsidorna för vidare kontakt. Flyinge, Strömsholm, Wången.

MellanskogsElmia

Future Forests kommer att medverka vid skogsmässan MellanskogsElmia i skogarna utanför Sala den 19 till 20 augusti. Skogsägare, entreprenörer och andra landsbygdsföretagare samlas för att uppdatera sig på teknik, delta i föreläsningar och träffa andra skogsintresserade.

MellanskogsElmia

Partnerskap Alnarp bjuder in

I Alnarp anordnar man fältvandringar. Från och kunskap om att äta baljväxter till hur man i en ekologisk växtföljd med färskpotatis, lök, morot och spannmål kan kontrollera olika svårbekämpade ogräs. Utöver detta planera man för en ogrästräff i juni och en potatisträff i juli.

Partnerskap Alnarp

Försöksstationen i Älvkarleby

Stationen håller kurser i bland annat märkningsteknik och djuretik med inriktning på fisk. Besök gärna stationen då centralfisket vittjas och se när lax och öring fångas in för avel, det brukar vara ett dramatiskt skådespel. Tiden är måndag till torsdag klockan 08.00 under tiden 15 juni till 15 augusti.

Försöksstationen i Älvkarleby

Havsfiskelaboratoriet ”Öppen trädgård”

Även havet har en trädgård och det visar Havfiskelaboratoriet under Västerhavsveckan i augusti. Det rapporterar SLU:s akvatiska resurser.

Västerhavsveckan

Mera matologi

Matologin som arrangerades i Malmö nyligen får en uppföljare i Stockholm den 20 augusti. SLU-etikerna Per Sandin och Helena Röcklinsberg finns på plats liksom Mistra Biotech.

Matologi

Event Matologi

Veterinärhistoriska museet

Landets enda veterinärmuseum finns på SLU:s campus i Skara, i den vackra byggnad, som en gång var Sveriges första veterinärskola. Människan och djuren, en berättelse om oss själva och boskaps sot, om djurläkekonstens historia är spännande utställningar. Du hittar museet 400 meter norr om domkyrkan. I sommar anordnar man tillsammans med Skara kommun ”Birger Uggla – upplevelsevandring”.

Birger Uggla

Veterinärmuseet

Borgeby Fältdagar

Det är en lantbruksmässa i fält som visar demoodlingar och praktiska maskindemonstrationer. Mässan är en mötesplats för den professionella lantbrukaren och brukar locka över 300 svenska och internationella utställare och uppåt 20 000 besökare från norra Europa. Mässan pågår 29 till 30 juni och SLU finns givetvis på plats.

Borgeby fältdagar

Almedalen och SLU

För sjunde året i rad medverkar SLU med seminarier under politikerveckan i Almedalen, som startar söndagen den 3 juli 2016. SLU:s egna seminarier arrangeras 5, 6 och 7 juli. Seminarierna tar upp viktiga framtidsfrågor. Vad ska vi ha skogen till? Varifrån ska maten komma? Är migration landsbygdens chans? Blir naturvård gotlandsrussets räddning? Behöver Sverige en egen växtförädling? Hur tacklar vi nya skadegörare och växtsjukdomar?

Almedalen

Webbsida med populärvetenskapliga evenemang

Sidan uppdateras, här är länken

Sevärt vid SLU

En samlingssida.

19 juni 2016 2
Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenörskap Doktorand Sarah Fitz-Koch letar efter essensens i entreprenörssjälen. Det som gör att vissa företagare oförtröttligt fortsätter att driva livskraftiga företag, trots motgångar och problem. Passion, identitet och kärleken till arbetet tycks tvinna den röda tråden, både i entreprenörskapet och i Sarahs eget forskningsarbete. Den som brinner för sin uppgift ser inga hinder utan löser problemen längs vägen.
13 oktober 2017 2

Twitter

Vi är i Göteborg! Mässan #kunskapochframtid har varit öppen en timme nu. Bemanningen är vass,… https://t.co/Ipu3sXhF6X @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
Kroppsstorlek styr hur klimatförändringar påverkar fiskpopulationer https://t.co/wiZOLRaEia @_SLU via Twitter 5 timmar sedan
RT @SLUmiljoanalys: DN-artikel om dagens glada miljönyhet: Kvicksilver försvinner snabbare än väntat - DN.SE https://t.co/dogKnqKOIl @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Problemet med kvicksilver i insjöfisk kan vara över inom några årtionden. Det... https://t.co/nE840prOuJ https://t.co/ZSuWMj0A6u @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Gilla naturen: Tio skolklasser i final https://t.co/jl50j2nqNl @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Crickets likely nutritious for people as well https://t.co/pefY8Isxnd @_SLU via Twitter 2 dagar sedan