Sommartipset – SLU i Almedalen

Text: Kjell-Arne Nilsson Publicerad: 25 februari 2015
Boka in Almedalsveckan söndag 28 juni till söndag den 5 juli. Miljön och den globala utvecklingen, det hållbara lantbruket och framtidens mat är teman för året.

SLU har varit på plats med seminarier sedan 2010, en blygsam start i samarbete med Uppsala universitet. Men med åren har vår närvaro stärkts och nu har vi fem till sex seminarier utlagda på tre dagar.

Forskningen, miljön och den globala utvecklingen är rubriken för ett första tema. Diskussioner och föreläsningar kommer att handla om skogen och klimatet samt forskningens bidrag till Sveriges politik för global utveckling.

Det hållbara lantbruket, tema två, hanterar frågor som ett lantbruk utan antibiotika? Och ekologisk odling utan animalieproduktion – går det?

Framtidens mat, det sista temat, belyser hållbar produktion av fisk och skaldjur – innesluten akvakultur och nya former för odling av vegetabilier. Till exempel stadsodling och odling med restvärme.

SLU kommer att ha sex tvåtimmarsseminarier fördelade på tisdagen, onsdagen och torsdagen.

Välkommen till Björkanderska huset

Har du vägarna förbi så är du mycket välkommen till Björkanderska huset. Huset ligger nere vid inre hamnen i Visby. Ingen föranmälan behövs. SLU bjuder debattdeltagare och åhörare på en lunchmacka i lunchpausen! Välkommen att lyssna och debattera! Det exakta programmet kommer under våren.

En och en halv minut från Almedalen 2014

Fakta

Om Almedalen

Begreppet Almedalsveckan har blivit relativt välkänt. Den kallas även politikerveckan, eftersom det var så den startade redan 1968 med ett sommartal av Olof Palme just i Almedalen i Visby. Från 1976 anslöt Per Ahlmark (Fp) och Gösta Bohman (M) och sedan 1982 är samtliga riksdagspartier representerade.

Numera är veckan främst en mötes- och diskussionsplats för olika branschföreträdare, offentliga myndigheter, intresseorganisationer, företag och politiker.

 
Fakta

SLU I Almedalen

SLU har funnits med i Almedalen sedan 2010. Då med två seminarier om framtida energiformer tillsammans med Uppsala Universitet.

2014 belyste SLU Sveriges livsmedelssäkerhet, möjligheter att utöka konsumtionen av vilt och en avslutande seminariedag om den svenska skogens framtid.

Till dessa seminarier kom i genomsnitt 65 åhörare vilket i detta sammanhang är en hög siffra. Utbudet är enormt och veckans utbud kunde summeras till 3 308 olika evenemang, varav SLU som sagt hade sex.

25 februari 2015
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan