Sommartipset – SLU i Almedalen

Text: Kjell-Arne Nilsson Publicerad: 25 februari 2015
Boka in Almedalsveckan söndag 28 juni till söndag den 5 juli. Miljön och den globala utvecklingen, det hållbara lantbruket och framtidens mat är teman för året.

SLU har varit på plats med seminarier sedan 2010, en blygsam start i samarbete med Uppsala universitet. Men med åren har vår närvaro stärkts och nu har vi fem till sex seminarier utlagda på tre dagar.

Forskningen, miljön och den globala utvecklingen är rubriken för ett första tema. Diskussioner och föreläsningar kommer att handla om skogen och klimatet samt forskningens bidrag till Sveriges politik för global utveckling.

Det hållbara lantbruket, tema två, hanterar frågor som ett lantbruk utan antibiotika? Och ekologisk odling utan animalieproduktion – går det?

Framtidens mat, det sista temat, belyser hållbar produktion av fisk och skaldjur – innesluten akvakultur och nya former för odling av vegetabilier. Till exempel stadsodling och odling med restvärme.

SLU kommer att ha sex tvåtimmarsseminarier fördelade på tisdagen, onsdagen och torsdagen.

Välkommen till Björkanderska huset

Har du vägarna förbi så är du mycket välkommen till Björkanderska huset. Huset ligger nere vid inre hamnen i Visby. Ingen föranmälan behövs. SLU bjuder debattdeltagare och åhörare på en lunchmacka i lunchpausen! Välkommen att lyssna och debattera! Det exakta programmet kommer under våren.

En och en halv minut från Almedalen 2014

Fakta

Om Almedalen

Begreppet Almedalsveckan har blivit relativt välkänt. Den kallas även politikerveckan, eftersom det var så den startade redan 1968 med ett sommartal av Olof Palme just i Almedalen i Visby. Från 1976 anslöt Per Ahlmark (Fp) och Gösta Bohman (M) och sedan 1982 är samtliga riksdagspartier representerade.

Numera är veckan främst en mötes- och diskussionsplats för olika branschföreträdare, offentliga myndigheter, intresseorganisationer, företag och politiker.

 
Fakta

SLU I Almedalen

SLU har funnits med i Almedalen sedan 2010. Då med två seminarier om framtida energiformer tillsammans med Uppsala Universitet.

2014 belyste SLU Sveriges livsmedelssäkerhet, möjligheter att utöka konsumtionen av vilt och en avslutande seminariedag om den svenska skogens framtid.

Till dessa seminarier kom i genomsnitt 65 åhörare vilket i detta sammanhang är en hög siffra. Utbudet är enormt och veckans utbud kunde summeras till 3 308 olika evenemang, varav SLU som sagt hade sex.

25 februari 2015
Klimatsmart narkos ger mervärden

Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

Twitter

RT @SLUFutureFood: Finns det svenskt kött att grilla vid #midsommar 2030? Vi diskuterar Sveriges nya livsmedelsstrategi i #Almedalen https:… @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
RT @_FutureForests: Följ #Futureforests filmprojekt på Facebook - det närmar sig premiär! https://t.co/uOY24fVkfH #Vimåsteprataomskogen #sk… @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @bureborn: Vårt forskningsfartyg börjat ta form! #SLUaqua @_SLU Plåtskärning pågår. https://t.co/bIFgAwdrZ9 https://t.co/iZExqg5kog @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @bureborn: Lyssna på Ann-Britt Florin #SLUaqua @_SLU om den svartmunnade smörbulten - och hur den kan hejdas. https://t.co/BK5GIB46Xu @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @AnnikaMossing: I ur & skur, bland mygg & kossor arbetar inventerarna @_SLU #Riksskogstaxeringen, #markinventeringen #NILS https://t.co/… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Klimatengagerad? Välkommen till en heldag med fokus på #klimat 13 september, SLU Uppsala. Mer information & anmälan: ht… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan