Sommartipset – SLU i Almedalen

Text: Kjell-Arne Nilsson Publicerad: 25 februari 2015
Boka in Almedalsveckan söndag 28 juni till söndag den 5 juli. Miljön och den globala utvecklingen, det hållbara lantbruket och framtidens mat är teman för året.

SLU har varit på plats med seminarier sedan 2010, en blygsam start i samarbete med Uppsala universitet. Men med åren har vår närvaro stärkts och nu har vi fem till sex seminarier utlagda på tre dagar.

Forskningen, miljön och den globala utvecklingen är rubriken för ett första tema. Diskussioner och föreläsningar kommer att handla om skogen och klimatet samt forskningens bidrag till Sveriges politik för global utveckling.

Det hållbara lantbruket, tema två, hanterar frågor som ett lantbruk utan antibiotika? Och ekologisk odling utan animalieproduktion – går det?

Framtidens mat, det sista temat, belyser hållbar produktion av fisk och skaldjur – innesluten akvakultur och nya former för odling av vegetabilier. Till exempel stadsodling och odling med restvärme.

SLU kommer att ha sex tvåtimmarsseminarier fördelade på tisdagen, onsdagen och torsdagen.

Välkommen till Björkanderska huset

Har du vägarna förbi så är du mycket välkommen till Björkanderska huset. Huset ligger nere vid inre hamnen i Visby. Ingen föranmälan behövs. SLU bjuder debattdeltagare och åhörare på en lunchmacka i lunchpausen! Välkommen att lyssna och debattera! Det exakta programmet kommer under våren.

En och en halv minut från Almedalen 2014

Fakta

Om Almedalen

Begreppet Almedalsveckan har blivit relativt välkänt. Den kallas även politikerveckan, eftersom det var så den startade redan 1968 med ett sommartal av Olof Palme just i Almedalen i Visby. Från 1976 anslöt Per Ahlmark (Fp) och Gösta Bohman (M) och sedan 1982 är samtliga riksdagspartier representerade.

Numera är veckan främst en mötes- och diskussionsplats för olika branschföreträdare, offentliga myndigheter, intresseorganisationer, företag och politiker.

 
Fakta

SLU I Almedalen

SLU har funnits med i Almedalen sedan 2010. Då med två seminarier om framtida energiformer tillsammans med Uppsala Universitet.

2014 belyste SLU Sveriges livsmedelssäkerhet, möjligheter att utöka konsumtionen av vilt och en avslutande seminariedag om den svenska skogens framtid.

Till dessa seminarier kom i genomsnitt 65 åhörare vilket i detta sammanhang är en hög siffra. Utbudet är enormt och veckans utbud kunde summeras till 3 308 olika evenemang, varav SLU som sagt hade sex.

25 februari 2015

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan