Sprintveteran tar plats i SLU:s ledning
Anna Lundhagen är ny vicerektor på SLU. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

Sprintveteran tar plats i SLU:s ledning

Text: Mårten Granert Publicerad: 15 september 2020
Efter många år av arbete på institutionen för entomologi och institutionen för ekologi på SLU tar nu Anna Lundhagen plats i SLU:s ledning som vicerektor för samverkan och miljöanalys. Anna började den 1 september.

Längst ner i artikeln tackar tidigare vicerektorn för miljösamverkan Kevin Bishop för sig i Rektorsbloggen.

Du har varit på SLU i snart 18 år och under de senaste åren har du varit prefekt för institutionen för ekologi. Nu ska du lämna institutionernas relativa trygghet för att ta plats som vicerektor i SLU:s högsta ledning. Hur känns det?
– Det känns bra! Jag lämnar en fantastisk verksamhet men ansluter till en stark ledning och kommer kunna verka för hela SLU. Det ser jag fram emot.

Vicerektor för samverkan och vicerektor för miljöanalys har tidigare varit två uppdrag. Nu har du ansvar för båda dessa områden. Blir det svårt att välja och välja bort arbetsuppgifter?
– Det kombinerade uppdraget ställer absolut stora krav på att kunna prioritera. Men jag är van vid det sedan min tid som prefekt för en stor fakultetsgemensam institution som inte bara rymmer forskning, utbildning och miljöanalys utan också ansvarar för mycket infrastruktur i form av lab och växthus, och en fältstation med jakträtt, vilthanteringsanläggning, boende och matservering. Det har krävt en välfungerande organisation där prioritering och fördelning av arbetsuppgifter och ansvar varit ett måste.

Förre vicerektorn för samverkan påbörjade ett förändringsarbete men fick ganska sval respons från fakulteterna. Är det något som gör dig mer försiktig eller vaknar tigern i dig?
– Jag fokuserar på var vi är idag och vad vi ska göra framåt. Jag kommer ägna min första tid till att lyssna på verksamheten och våra avnämare. Det finns mycket erfarenhet och klokskap att ta vara på. Jag tänker att vi tillsammans kan utveckla vår samverkan och miljöanalys på ett sätt som uppfattas logiskt och relevant.

Du har haft många olika uppdrag på SLU. Vad har varit roligast?
– Det låter säkert klyschigt men allt har verkligen varit roligt på sitt sätt. Nya roller har ofta byggt vidare på erfarenhet från tidigare så det har varit en konstant utveckling. Det är nog utvecklingen jag tycker är roligast. Jag tycker det mesta är roligt när jag fördjupar mig i det.

Är det något i dina erfarenheter som du känner kommer få speciell nytta av nu som vicerektor?
– Mina år som forskare/lärare, intendenturföreståndare och prefekt har gett mig värdefull förståelse för hur verksamheten fungerar ”på golvet”. Det kommer jag ta med mig. Det SLU-interna nätverket är också mycket värdefullt.

Vilket är det bästa val du gjort i livet?
– Svårt att välja. De gånger jag vågat göra något som ligger lite utanför min komfortzon. De valen har nog allra mest påverkat mitt liv positivt.

Kort om Anna

• Bor i: Sigtuna
  • Uppväxt i: södra Östergötland (Kisa och Rimforsa)
  • Ålder: 52
  • Familj: man och tre ungdomar i äldre tonåren
  • Husdjur: Australisk terrier
  • Intresse eller hobby: familj, vänner och att röra på mig på olika sätt (lite av en ”allätare där”)
  • Senast lästa bok: i jobbet är det ”SLU – Ett universitet mitt i samhällets utveckling”. Annars slukar jag gärna deckare.
  • Oanad talang: Är gammal sprinter och gav mig på det igen för ett antal år sen. Lyckades komma fyra på veteran-SM i 60 meter.

Några kortfrågor

• Vin eller vatten? Inget slår ett glas rött vin på fredagkvällen
  • Sol eller måne? Solen, för värmens skull
  • Hund eller katt? Jag gillar husdjur i de flesta former (inte spindlar)
  • Sommar eller vinter? Jag älskar värme men också skidåkning så är glad att jag bor i ett land som erbjuder båda
  • Soffan eller gym? Efter gymmet behöver jag vila och då är soffan perfekt
  • Kött eller vegetariskt? Jag är allätare och försöker leva efter de tre hållbarhetsmålen. Inte lätt!
  • TV eller radio? Radio i bilen och TV som avkoppling
  • Bil eller tåg? Tåg så mycket det går men behöver bilen
  • Stad eller land? Självklart båda! Men jag rör mig mest i glesbebyggda områden
  • Bio eller teater? Gärna, men det blir sällan av
  • Spotify eller grammofon? Det brukar landa i vilsam tystnad

En vicerektor tackar för sig

Kevin Bishop är professor på institutionen för vatten och miljö. Foto: Mårten Svensson

Tidigare vicerektorn i miljöanalys professor Kevin Bishop tackar för sig i ett inlägg i Rektorsbloggen. Klicka här för att läsa Kevins text.

15 september 2020 10
Ny led-belysning i Lövstaladugården

Varde ljus Försämrad arbetsmiljö och höga underhållskostnader är några av orsakerna till att lysrörsbelysningen nu byts ut till led-belysning i koladugården på Lövsta forskningscentrum. Installationen blir klar i början av november. Led-belysning har lägre energiåtgång och längre brinntid jämfört med lysrör. Korna tycker om ljus men vill ha mörkare på natten för att trivas och få en bra produktion. Det visar SLU:s egen forskning.
26 oktober 2020 1

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 månad sedan