Ståtlig jägmästare i hatt

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 23 oktober 2017
Föremål får fötter och försvinner. Och ibland dyker de upp igen. Här är historien om jägmästaruniformen.

Tack vare uppmärksamma medarbetare kunde en rasande stilig, komplett uniform tillhörande jägmästarskrået räddas till SLU:s samlingar. Uniformen är ett yttre tecken på tillhörighet. Flera högre tjänstemän bar vid sekelskiftet uniform i tjänsten eller vid paradtillfällen.

Svensk jägmästare i uniform (andra från vänster) år 1920. Wikipedia

Uniformen var utställd utbildningsavdelningen som flyttat runt på SLU i Uppsala. När så den senaste flytten till Ulls hus gick av stapeln hamnade uniformen i en kartong. Helny Carlsson vid enheten för studieadministration uppmärksammade detta och kontaktade Carlo Tjernbäck (läs annan artikel om Carlo i Resurs) och Renata Arovelius på dokumentationsenheten.

– Den är ett historiskt föremål som speglar SLU:s historia, säger Carlo, som är mycket nöjd med att klenoden finns att beskåda i Ulls hus, plan 1.

Vajande strutsplym

Till uniformen hör vapenrock, byxor och sabelkoppel. På hatten, som också kallas bicorne, tvåhörning eller båthatt, vajar en pampig plym av strutsfjädrar. Hattbrättet är uppvikt på två sidor så att den blir hög, bred och halvmånformad med två hörn riktade framåt/bakåt. Båthatten har burits av officerare, civila ämbetsmän och diplomater.

– När vi monterade uniformen på en docka kämpade vi länge med ett klädstycke, ett trekantigt vitt tygstycke med hängselknappar, vi visste inte riktigt vad som var upp och ned, men vi kom fram till att det höll ihop uniformen och vi har förmodligen gjort rätt, skrattar Carlo och efterlyser en expert på uniformer.

Enligt Carlo Tjernbäck köptes uniformen av Thomas Persson, tidigare chef för utbildningsavdelningen, för 5000 kronor på Stockholms auktionsverk.

Idag går det också att hitta uniformer på auktionsmarknaden, Göteborgs auktionsverk hade nyligen en jägmästaruniform till salu, men då utan bicorne. Den värderades till 1500 kronor och såldes för 900 kronor.

23 oktober 2017 2
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 14 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan