Stor eller liten bokstav, det är frågan/To capitalise or not to capitalise

Text: Eva-Marie Ek Publicerad: 27 oktober 2017
Språkpolisen hjälper till! I språkspalten får du tips och råd om vad du ska tänka på när du skriver. Både på svenska och engelska. The grammar police are here to help! Get writing tips for English and Swedish in our regular language column.

Stor eller liten bokstav, det är frågan

Svenska har tydliga regler för när stor och liten bokstav ska användas. Stor bokstav används enbart för första ordet i en mening och i egennamn.

Mycket som kan skrivas med stor bokstav på engelska ska ha enbart små bokstäver på svenska. Dit hör titlar samt benämningar på enheter inom myndigheter. Det betyder att våra fakulteter, institutioner och andra enheter skrivs med liten bokstav. En kan tycka att dessa är namn och borde ha stor första bokstav, men så är inte fallet. Anledningen är att de inte är unika och snarare har karaktär av benämning än egennamn.

För akronymer gäller att de skrivs med versaler om de uttalas bokstav för bokstav (EU, SLU) men enbart med stor första bokstav om de uttalas som ord (Epok, Fomar).

Reglerna är desamma för engelska – stor bokstav i egennamn och i början av mening. I engelska finns dock några andra fall där stor bokstav kan användas. Då är det viktigt med konsekvens, så att det inte blir onödiga variationer inom eller mellan texter.

Summary in English

To capitalise or not to capitalise

Swedish and English basically have the same rules for capitalisation. Capitals are used for the first word in a sentence and for proper names. In English, capitals are also used for adjectives derived from proper names, such as Swedish.

There are, however, other cases where capitals are sometimes used. At SLU, we use lowercase as much as possible. There is a tendency to capitalise words unnecessarily because they are considered “important”. Avoid this.

• Use sentence capitalisation in headings.
  • Capitalise titles only when they precede a name.
  • For faculties, departments etc. we use capitals only for the full name. The Faculty of Natural Resources and Agricultural Sciences, but the faculty publishes a monthly newsletter.
  • The names of subjects are not capitalised: The department offers courses in maths and statistics.
  • For acronyms, we use the same rule as for Swedish: If an acronym is pronounced letter by letter (EU, SLU), use capitals. If it is pronounced as a word (Epok, Fomar), only capitalise the first letter.
27 oktober 2017 15

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 4 månad sedan