Strålande nyheter

Text: Christina Larsson Publicerad: 6 december 2018
Under 2018 trädde nya strålskyddslagen i kraft vilket framkallade ett febrilt arbete i SLU:s strålsäkerhetskommitté, SSK, för att se hur och vilka förändringar som påverkar universitetet.

De tre större förändringarna är krav på ledningssystem och regelbunden revision, sänkt dos till ögat samt ändrade riktlinjer för tillståndspliktig och anmälningspliktig verksamhet.

Arbetet med uppdatering av dokumentsamlingen mot gällande lagstiftning är i full gång och skall vara färdigt 19 juni 2019.

Med anledning av det nya regelverket genomför Strålskyddsmyndigheten (SSM) verksamhetbevakningar runt om i landet och i oktober besökte man SLU. Besöket sammanfattades i en rapport där man noterar att SLU upprätthåller ett gott strålskydd och en god efterlevnad av regelverket.

Ny ordförande i SLU:s strålsäkerhetskommitté

Första januari 2019 inleds ny mandatperiod för SSK. Ny ordförande efter Torbjörn Alwehammar är Maria Nauclér. Maria, som är utbildad arbetsmiljöingenjör, arbetar sedan i höstas till som koordinator vid infrastrukturavdelningen, SLU Miljö, med uppdrag att samordna arbetet med kemikalierisker, biosäkerhet och strålskydd.

6 december 2018 2
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan