Studenter odlar till Michelin-krog

Text: Anette Neldestam Publicerad: 25 april 2019
Sedan några år tillbaka har trädgårdsingenjörsstudenter på odlingsinriktningen i Alnarp fått i uppdrag att odla grönsaker och blommor till olika samarbetspartners.

Det är Helena Karlén som är lärare i odlingskursen på utbildningen som genom sina nätverk ordnat uppdragen med odling till förskolor och skolor, Slottsträdgården, Växtverket, Ängavallen med fler.

Trädgårdsmästaren på Daniel Berlin Krog är utbildad trädgårdsingenjör på SLU i Alnarp. Den exklusiva krogen i den lilla byn Skåne Tranås har fått utmärkelsen 2-stjärnor i den nordiska Michelinguiden och finns på andra plats i White-guiden över restauranger i Sverige.

Foto: Pixabay

Så här skriver krogen på ett väl marknadsfört facebook-inlägg om samarbetet:

” In spring 2019, Daniel Berlin Restaurant will start a collaboration with the Swedish University of Agricultural Sciences.

The collaboration revolves around immersing the University’s cultivation students into our needs as a gastronomic restaurant, and for them to grow and cultivate plants for our outdoor garden with guidance from our gardener.

We look forward to seeing what this unique exchange of knowledge can do for us as a gastronomic restaurant built on farm-to-table practices, and what we can do for such an established and respected institution within cultivation and agriculture.

In the long run, we see this as an opportunity to establish a greater understanding of our different fields of work, so that we together can influence the food industry towards a more conscious and sustainable future.”

 

25 april 2019 5
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 2 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 8 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 8 månad sedan