Studenter odlar till Michelin-krog

Text: Anette Neldestam Publicerad: 25 april 2019
Sedan några år tillbaka har trädgårdsingenjörsstudenter på odlingsinriktningen i Alnarp fått i uppdrag att odla grönsaker och blommor till olika samarbetspartners.

Det är Helena Karlén som är lärare i odlingskursen på utbildningen som genom sina nätverk ordnat uppdragen med odling till förskolor och skolor, Slottsträdgården, Växtverket, Ängavallen med fler.

Trädgårdsmästaren på Daniel Berlin Krog är utbildad trädgårdsingenjör på SLU i Alnarp. Den exklusiva krogen i den lilla byn Skåne Tranås har fått utmärkelsen 2-stjärnor i den nordiska Michelinguiden och finns på andra plats i White-guiden över restauranger i Sverige.

Foto: Pixabay

Så här skriver krogen på ett väl marknadsfört facebook-inlägg om samarbetet:

” In spring 2019, Daniel Berlin Restaurant will start a collaboration with the Swedish University of Agricultural Sciences.

The collaboration revolves around immersing the University’s cultivation students into our needs as a gastronomic restaurant, and for them to grow and cultivate plants for our outdoor garden with guidance from our gardener.

We look forward to seeing what this unique exchange of knowledge can do for us as a gastronomic restaurant built on farm-to-table practices, and what we can do for such an established and respected institution within cultivation and agriculture.

In the long run, we see this as an opportunity to establish a greater understanding of our different fields of work, so that we together can influence the food industry towards a more conscious and sustainable future.”

 

25 april 2019 5
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan