Succé för Excellenscentrum för djurvälfärd på Vetenskapsfestivalen

Text: Therese Rehn Publicerad: 21 maj 2015
Under helgen den 18–19 april deltog Centre of Excellence in Animal Welfare Science på Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Centret genomförde tre olika aktiviteter relaterade till djurvälfärd båda dagarna. Utöver kortare presentationer inom dessa områden kunde besökare aktivt prova på att vara djurvälfärdsforskare genom att själva göra beteendeobservationer från olika filmer.

Dessutom bjöds förbipasserande hundar och deras ägare in till att göra beteendetester live, där fick publiken med hjälp av mentometerknappar fick bedöma hundarnas beteende. Tillställningarna drog publik som kanske inte vanligtvis nås, och Centret kunde informera om hur djurvälfärd kan studeras på ett vetenskapligt sätt.

Centret finansieras genom Formas starka forskningsmiljöer. Det koordineras av SLU och innebär ett samarbete med Linköpings universitet.

vetenskapsfestivalen-oversikt-415px-webb
Hundtesterna drog nyfikna besökare till workshop-området i Nordstan. Therese Rehn från HMH guidade besökarna genom testerna där publiken fick studera om och hur hunden sökte stöd från sin ägare i olika utmanande situationer.

vetenskapsfestivalen-podium-415px-webb
Hanne Løvlie från Linköpings universitet pratar om djurens naturliga beteende på stora scenen i Nordstan. Centret hade fem olika presentationer kring deras forskning som pågick parallellt med workshopen på förmiddagarna. Andra ämnen som täcktes in var bland annat hur man bedömer djurs välfärd, relationen mellan djur och människa, samt positiva känslor hos djur och lekbeteende.

vetenskapsfestivalen-hund-415px-webb
Publiken deltog aktivt under hundtesterna genom att försöka bedöma hundarnas beteende. Med hjälp av mentometerknappar skulle de välja en av de olika kategorierna som på förhand utvecklats för att beskriva samspelet mellan hund och ägare i de olika momenten.

vetenskapsfestivalen-film-415px-webb
Claes Anderson, doktorand vid HMH och anställd inom Centret, överblickar en aktivitet som innebar att besökare själva fick prova på att göra beteendeobservationer från olika filmsnuttar. Här skulle man se hur många gånger en hund tittade tillbaka på sin ägare ”för att be om hjälp” vid en problemlösning, avgöra var på kroppen en ko använde sin mekaniska borste och räkna hur många gånger en grupp asiatiska vildhundar bet i ett berikningsobjekt som introducerades i deras hägn.

Läs bakgrunden till Excellenscentrums medverkan på Vetenskapsfestivalen här

Text: Therese Rehn, Excellenscentrum för djurvälfärd
Foto samtliga bilder: Excellenscentrum för djurvälfärd

21 maj 2015 1
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 13 dagar sedan