Svart eller vitt om kött
Nötköttsproducenter från västra Sverige har träffats under våren för att bland annat diskutera hur man ska kunna nå ut med fördelarna med att äta svenskt kött. Per Stigson, Lars-Göran Skaar, Ove Nättorp, Mats Carlqvist, Arvid Posse, Jakob Tell och Claes Johansson är några av dem som medverkat i vårens cirkel. I mitten processledare Anna-Karin Johnson, SLU. Foto: SLU

Svart eller vitt om kött

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 22 maj 2017
Debatten om kött är intensiv och rösterna om köttets nackdelar högljudda. Diskussionerna blir gärna ensidiga och argumenten svarta eller vita. Idag diskuteras ofta kött eller inte kött, i stället för att kanske mer diskutera om vi äter kött, vad ska vi välja då och varför?

SLU bjöd in nötköttsproducenter till en innovationscirkel som en del i ett Interregprojekt. Cirkelträffarna hölls under våren 2017 i Skara med Anna-Karin Johnson som processledare. Syftet var att diskutera faktakunskaper om dagens köttproduktion och hur vi kommunicerar ut fördelarna med svensk djurproduktion.

Nio lantbrukare har träffats för att fördjupa sina kunskaper i utvecklingsmöjligheter inom köttproduktion, till exempel om hur produktionen kan bli mer effektiv, hur man kan ta tillvara på mer av djuret, vilka trender som gäller inom livsmedel och fakta kring metangasens klimatpåverkan.

Deltagarna har också fått en inblick i sociala medier och hur man kan använda sig av dem för att föra ut sitt budskap.  Ett exempel är Svenskt kött som aktivt arbetar med Instagram, Facebook, Twitter och poddar. Se exempel: https://www.facebook.com/SvensktKott.

Hela kretsloppet

Eva-Lotte Catonis kunder vill gärna veta mer om hur djuren föds upp och vilka styckdelar som passar till vad. Foto: Anna-Karin Johnson

Vid varje träff har en eller flera ämnesexperter funnits med och deltagarna har med sina frågeställningar varit med och påverkat vilka ämnen som tagits upp. Ibland har det kanske skapat fler och nya frågetecken, som till exempel om man har tagit hänsyn till hela kretsloppet när man räknar på lantbrukets klimatpåverkan? Och hur ser klimatpåverkan ut på en köttätande konsument och en vegatarian, om man tar hänsyns till de sojaprodukter som ofta finns i vegetarisk mat?

Över huvud taget har det diskuterats i hur svårt det kan vara att hitta forskningsresultat och fakta som går på bredden. Diskussionerna har verkligen varit livliga och färgat träffarna.

– Det har varit väldigt givande att få det här forumet för att diskutera de här frågorna tillsammans, påpekar Eva-Lotte Catoni. Hon och maken Sten har både djurproduktion och gårdsbutik strax utanför Skara.

 

Fakta

Köttpodden med Anders Karlsson

En av cirkelns föreläsare var Anders Karlsson, professor och prefekt vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara. Lyssna till Anders i Köttpodden, där han pratar om bra och dåligt kött. Och vad är kött egentligen?

 

 

 

 

 

 

22 maj 2017

Twitter

Mer socker och stärkelse i fodret, liksom insulinresistens, tycks öka risken för att... https://t.co/mOxOjW5vUC https://t.co/hTMfABykpy @_SLU via Twitter 20 timmar sedan
Vi är i Göteborg! Mässan #kunskapochframtid har varit öppen en timme nu. Bemanningen är vass,… https://t.co/Ipu3sXhF6X @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Kroppsstorlek styr hur klimatförändringar påverkar fiskpopulationer https://t.co/wiZOLRaEia @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: DN-artikel om dagens glada miljönyhet: Kvicksilver försvinner snabbare än väntat - DN.SE https://t.co/dogKnqKOIl @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Problemet med kvicksilver i insjöfisk kan vara över inom några årtionden. Det... https://t.co/nE840prOuJ https://t.co/ZSuWMj0A6u @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Gilla naturen: Tio skolklasser i final https://t.co/jl50j2nqNl @_SLU via Twitter 4 dagar sedan