Svart eller vitt om kött
Nötköttsproducenter från västra Sverige har träffats under våren för att bland annat diskutera hur man ska kunna nå ut med fördelarna med att äta svenskt kött. Per Stigson, Lars-Göran Skaar, Ove Nättorp, Mats Carlqvist, Arvid Posse, Jakob Tell och Claes Johansson är några av dem som medverkat i vårens cirkel. I mitten processledare Anna-Karin Johnson, SLU. Foto: SLU

Svart eller vitt om kött

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 22 maj 2017
Debatten om kött är intensiv och rösterna om köttets nackdelar högljudda. Diskussionerna blir gärna ensidiga och argumenten svarta eller vita. Idag diskuteras ofta kött eller inte kött, i stället för att kanske mer diskutera om vi äter kött, vad ska vi välja då och varför?

SLU bjöd in nötköttsproducenter till en innovationscirkel som en del i ett Interregprojekt. Cirkelträffarna hölls under våren 2017 i Skara med Anna-Karin Johnson som processledare. Syftet var att diskutera faktakunskaper om dagens köttproduktion och hur vi kommunicerar ut fördelarna med svensk djurproduktion.

Nio lantbrukare har träffats för att fördjupa sina kunskaper i utvecklingsmöjligheter inom köttproduktion, till exempel om hur produktionen kan bli mer effektiv, hur man kan ta tillvara på mer av djuret, vilka trender som gäller inom livsmedel och fakta kring metangasens klimatpåverkan.

Deltagarna har också fått en inblick i sociala medier och hur man kan använda sig av dem för att föra ut sitt budskap.  Ett exempel är Svenskt kött som aktivt arbetar med Instagram, Facebook, Twitter och poddar. Se exempel: https://www.facebook.com/SvensktKott.

Hela kretsloppet

Eva-Lotte Catonis kunder vill gärna veta mer om hur djuren föds upp och vilka styckdelar som passar till vad. Foto: Anna-Karin Johnson

Vid varje träff har en eller flera ämnesexperter funnits med och deltagarna har med sina frågeställningar varit med och påverkat vilka ämnen som tagits upp. Ibland har det kanske skapat fler och nya frågetecken, som till exempel om man har tagit hänsyn till hela kretsloppet när man räknar på lantbrukets klimatpåverkan? Och hur ser klimatpåverkan ut på en köttätande konsument och en vegatarian, om man tar hänsyns till de sojaprodukter som ofta finns i vegetarisk mat?

Över huvud taget har det diskuterats i hur svårt det kan vara att hitta forskningsresultat och fakta som går på bredden. Diskussionerna har verkligen varit livliga och färgat träffarna.

– Det har varit väldigt givande att få det här forumet för att diskutera de här frågorna tillsammans, påpekar Eva-Lotte Catoni. Hon och maken Sten har både djurproduktion och gårdsbutik strax utanför Skara.

 

Fakta

Köttpodden med Anders Karlsson

En av cirkelns föreläsare var Anders Karlsson, professor och prefekt vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara. Lyssna till Anders i Köttpodden, där han pratar om bra och dåligt kött. Och vad är kött egentligen?

 

 

 

 

 

 

22 maj 2017
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 2

Twitter

Ingen 40-årskris för jubilerande SLU. Åtminstone inte enligt rösterna i vår pinfärska jubileumspodd.… https://t.co/rmSwUYELa8 @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
ISLU firar 40 år i Alnarp idag. Nicklas Bergman gör intressanta inspel om den digitala utvecklingens utmaningar.… https://t.co/NENuI3KTPA @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Ekologiskt och bekvämt. Fredrik Fernqvist berättar om två starka trender i "Framtidens grönsaksdisk" #slu40 https://t.co/1eoqW43eKv @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Öppet campus i Alnarp 24 september https://t.co/CALFlTgAGQ https://t.co/pOQE9lYKSB @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
23 snöleoparder har visat hur de lever https://t.co/oaJg3ChOuY https://t.co/vswiqZrD9w @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Hållbart gösfiske i fler stora sjöar https://t.co/sjba66mGjA @_SLU via Twitter 2 dagar sedan