Två nya masterutbildningar
på SLU

Text: Mårten Granert Publicerad: 30 november 2017
Sedan hösten 2017 har SLU två nya masterutbildningar. Det är dels Hållbara livsmedelssystem, dels Växtbiologi för hållbar produktion. SLU provar nu ett nytt upplägg genom att de båda utbildningarna är fakultetsgemensamma. Det vill säga att det är flera fakulteter som samarbetar om upplägget och det är institutioner från flera fakulteter som ger kurser.

För utbildningen Hållbara livsmedelssystem är det SLU:s alla fyra fakulteter som samarbetar men det är NJ-fakulteten som har samordningsansvaret.

För Växtbiologi för hållbar produktion är det S-fakulteten som har samordningsansvaret. NJ- och LTV-fakulterna är med och planerar utbildningen.

Båda programmen är tvååriga och på 120 hp. De ges nu för första gången och startar hösten 2018.

Här följer lite kort information om de båda programmen.

Hållbara livsmedelssystem

Programmet tar ett helhetsgrepp på livsmedelssystem från produktion till konsumtion utifrån ett hållbarhetsperspektiv och på en mångdisciplinär grund. Det är ett tydligt innovationsfokus och kommer ha många fallstudier i samarbete med aktörer utanför akademin.

Hjärtat i programmet ligger i utveckling av cirkulära hållbara livsmedelssystem. I dessa system ingår många aktörer som har viktiga roller i utveckling av nya innovativa lösningar.

En student som har gått programmet kan arbeta inom en rad olika områden, till exempel, primärproduktion, livsmedelsindustri, dagligvaruhandel, serviceorganisationer, statliga myndigheter, doktorandstudier eller politik i nationella eller internationella miljöer.

Första halvåret läser studenterna i Uppsala för att sedan därefter kunna välja utbildningsort och läsa på distans.

Läs mer om programmet här

Växtbiologi för hållbar produktion

Växtbiologi är ett centralt område inom biologin och täcker många olika aspekter av växters liv. Växtprodukter är till exempel av stor betydelse som mat, djurfoder, byggnadsmaterial, fibrer och läkemedel. Därför är kunskap om hur växter fungerar, deras genetik och samspel med omgivningen nödvändig för en uthållig växtproduktion och därmed en uthållig utveckling.

Programmets syfte är att ge fördjupad kunskap inom växtbiologi, särskilt för hållbar produktion inom jordbruk, trädgård och skogsbruk. Utbildningen är till sin karaktär starkt forskningsförberedande.

Programmet har fyra inriktningar: skogsbioteknik i Umeå, växtskydd och växtförädling i Alnarp, odlade växters abiotiska och biotiska interaktioner i Uppsala samt genetisk och molekylär växtbiologi på SLU i Uppsala som ges i samarbete med Uppsala och Stockholms universitet.

Under första året kan man följa programmet från Ultuna, Alnarp eller Umeå – alla föreläsningar sänds live. År två väljer man inriktning och studerar då på någon av huvudorterna.

Läs mer om programmet här

30 november 2017 5

Twitter

Penningregn över innovatörer! https://t.co/3SDdZFXtfM https://t.co/4vqklvMz0G @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Smedjeveckan - populärvetenskap vid SLU i Skara https://t.co/n51S8Xm46I https://t.co/maSh9Rnbzl @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan: H.K.H. Prins Carl Philip inviger nytt stall utanför Skara https://t.co/6sEDgZexnQ https://t.co/LZ5L457BPS @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Vad säger forskningen om olika sätt att förebygga rovdjursangrepp på boskap? Tjugoen forskare från 10 länder har gr… https://t.co/7pANetTETp @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Tuffa åtgärder krävs för att stoppa puckellaxen https://t.co/M6mXfm4IrB @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Pressinbjudan: Matproduktion i städer och prisutdelning i Sveriges största innovationstävling… https://t.co/Vf1gisuByz @_SLU via Twitter 6 dagar sedan