Två nya masterutbildningar
på SLU

Text: Mårten Granert Publicerad: 30 november 2017
Sedan hösten 2017 har SLU två nya masterutbildningar. Det är dels Hållbara livsmedelssystem, dels Växtbiologi för hållbar produktion. SLU provar nu ett nytt upplägg genom att de båda utbildningarna är fakultetsgemensamma. Det vill säga att det är flera fakulteter som samarbetar om upplägget och det är institutioner från flera fakulteter som ger kurser.

För utbildningen Hållbara livsmedelssystem är det SLU:s alla fyra fakulteter som samarbetar men det är NJ-fakulteten som har samordningsansvaret.

För Växtbiologi för hållbar produktion är det S-fakulteten som har samordningsansvaret. NJ- och LTV-fakulterna är med och planerar utbildningen.

Båda programmen är tvååriga och på 120 hp. De ges nu för första gången och startar hösten 2018.

Här följer lite kort information om de båda programmen.

Hållbara livsmedelssystem

Programmet tar ett helhetsgrepp på livsmedelssystem från produktion till konsumtion utifrån ett hållbarhetsperspektiv och på en mångdisciplinär grund. Det är ett tydligt innovationsfokus och kommer ha många fallstudier i samarbete med aktörer utanför akademin.

Hjärtat i programmet ligger i utveckling av cirkulära hållbara livsmedelssystem. I dessa system ingår många aktörer som har viktiga roller i utveckling av nya innovativa lösningar.

En student som har gått programmet kan arbeta inom en rad olika områden, till exempel, primärproduktion, livsmedelsindustri, dagligvaruhandel, serviceorganisationer, statliga myndigheter, doktorandstudier eller politik i nationella eller internationella miljöer.

Första halvåret läser studenterna i Uppsala för att sedan därefter kunna välja utbildningsort och läsa på distans.

Läs mer om programmet här

Växtbiologi för hållbar produktion

Växtbiologi är ett centralt område inom biologin och täcker många olika aspekter av växters liv. Växtprodukter är till exempel av stor betydelse som mat, djurfoder, byggnadsmaterial, fibrer och läkemedel. Därför är kunskap om hur växter fungerar, deras genetik och samspel med omgivningen nödvändig för en uthållig växtproduktion och därmed en uthållig utveckling.

Programmets syfte är att ge fördjupad kunskap inom växtbiologi, särskilt för hållbar produktion inom jordbruk, trädgård och skogsbruk. Utbildningen är till sin karaktär starkt forskningsförberedande.

Programmet har fyra inriktningar: skogsbioteknik i Umeå, växtskydd och växtförädling i Alnarp, odlade växters abiotiska och biotiska interaktioner i Uppsala samt genetisk och molekylär växtbiologi på SLU i Uppsala som ges i samarbete med Uppsala och Stockholms universitet.

Under första året kan man följa programmet från Ultuna, Alnarp eller Umeå – alla föreläsningar sänds live. År två väljer man inriktning och studerar då på någon av huvudorterna.

Läs mer om programmet här

30 november 2017 5
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan