Ultranaivismens mästare

Text: Göran Sjöberg Publicerad: 23 november 2016
Erik ”Waffe” Walfridsson är välkänd lärare på Skogis, men han har också gjort sig känd i de breda folklagren som stå upp-komiker och konstnär av den ultranaiva skolan. Under perioden 17 till 30 november visas produktionen upp i en separatutställning. I denna exklusiva Resurs-artikel kommenterar konstnären själv ett urval av verken.

I monografin över Walfridsson heter det att han ”behållit sin tecknings- och målningsförmåga helt intakt från barndomen, och trots 9-årig grundskola, treårigt naturvetenskapligt gymnasium och jägmästarutbildning har ingenting påverkat eller utvecklat hans stil”, vilket torde vara unikt.

Waffe har deltagit i alla tjugofyra årgångarna av personalens och studenternas konstutställning vid SLU i Umeå som har vernissage varje fettisdag. Konstnärsmaterialet har genom åren oförändrat varit skolkritor och ritpapper, men storleken på verken har varierat.

Under perioden 17 till 30 november visas produktionen upp i hela dess längd och bredd i en separatutställning. Ett drygt femtiotal verk hänger nu i utställningsrummet på SLU i Umeå.

23 november 2016 5
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan