Unik kontakt med ungdomar i kunskapsbygge på Skansen
Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm ska invigas i april. Foto: Jens Olsson, SLU

Unik kontakt med ungdomar i kunskapsbygge på Skansen

Text: Mårten Granert Publicerad: 22 januari 2019
I april invigs Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm. SLU har en central och mycket betydande roll när det gäller det vetenskapliga innehållet. Centret ger besökarna, som till stor del är tänkt att vara ungdomar, en unik möjlighet att träffa representanter för SLU och Stockholms universitet och bli intresserade av universitetens breda verksamhet som rör Östersjön.

Baltic Sea Science Center rymmer både utställningar, akvarier och laboratorium. Det är ett centrum som har byggts för att öka kunskapen om Östersjöns känsliga ekosystem. Tillsammans med Stockholms universitet har SLU bidragit med det vetenskapliga innehållet.

– Centret är givetvis öppet för alla besökare men i veckorna är det meningen att skolklasser ska bokas in för lektioner i huset. Fokus ligger väldigt mycket på kunskap och utbildning i engagerande och intressanta former, säger professor Magnus Appelberg på institutionen för akvatiska resurser och en av dem som varit engagerad i projektet.

Östersjöns fantastiska livsmiljöer

Idén och syftet med BSSC är att visa  Östersjöns fantastiska livsmiljöer för att skapa kunskap och insikt hos besökarna om utmaningarna för Östersjön. Det kan i sin tur föda ett intresse att medverka till förbättringar. Den stora finansiären stiftelsen BalticSea2020 har som enda syfte att bidra till åtgärder för att förbättra miljön i Östersjön.

– Det här är ett gyllene tillfälle för ungdomar att få upp ögonen för SLU och att få träffa våra forskare i en spännande miljö. En sådan möjlighet får vi bara en gång. Det här kan betyda mycket när det gäller rekrytering av studenter till SLU:s utbildningar.

SLU:s inblandning tar inte slut bara för att centret står färdigt och är invigt. SLU och Stockholms universitet kommer att anordna temaveckor, och personal från SLU ska ibland bemanna utställningar för att informera om innehållet och vara guider i huset. Det kunskapsråd som tidigt bildades och där SLU ingår som självklar part ska även fortsättningsvis fungera för att säkerställa verksamhetens ambitioner.

Invigning med Viktoria

Den formella invigningen hålls den 11 april. Då ska kronprinsessan Viktoria komma och klippa bandet. Redan den 9 april ska BSSC förinvigas med SLU, Stockholms universitet och Skansen.

– Det blir en lite mer informell tillställning med de som varit med i uppbyggnadsskedet tillsammans med forskare, pedagoger med flera från de båda universiteten. Riktigt hur många det kan finnas plats för och hur anmälningsförfarandet ska gå till måste vi få återkomma till, säger Magnus.

I samarbetet med Skansen och Stockholms universitet har det fötts nya idéer och många planer finns i sin linda om att utveckla de möjligheter som nu öppnar sig.

Läs lite mer här i en tidigare artikel i Resurs

22 januari 2019 1
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019

Twitter

Pressinbjudan: Kronprinsessan Victoria namnger Sveriges nya forskningsfartyg i Lysekil https://t.co/NhOBPLwWCX https://t.co/zP9ORx3WF8 @_SLU via Twitter 9 timmar sedan
EU:s inkomstförsäkring för jordbruket bör inte införas i Sverige, enligt utredare https://t.co/om57tcGh9d @_SLU via Twitter 14 timmar sedan
Kunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning https://t.co/JulOgWCcag https://t.co/i7PDOf6OpB @_SLU via Twitter 15 timmar sedan
RT @EPOK_SLU: Seminarium om odlad fisk – hur kan den hållbarhetsmärkas? @KRAVmedia @WWFSverige @svensktsigill https://t.co/MnBrYKnxgb #SLU… @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU:s förtjänstmedaljer 2019 till Ågren, Jeppson Eldrot och Melnyk. För arbete med kolets och kvävets kretslopp, le… https://t.co/oZg1cXGmva @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Jakten leder inte till fler älgar på vägarna https://t.co/YReKq36cIs https://t.co/Ck75t0L3TK @_SLU via Twitter 5 dagar sedan