Unik kontakt med ungdomar i kunskapsbygge på Skansen
Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm ska invigas i april. Foto: Jens Olsson, SLU

Unik kontakt med ungdomar i kunskapsbygge på Skansen

Text: Mårten Granert Publicerad: 22 januari 2019
I april invigs Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm. SLU har en central och mycket betydande roll när det gäller det vetenskapliga innehållet. Centret ger besökarna, som till stor del är tänkt att vara ungdomar, en unik möjlighet att träffa representanter för SLU och Stockholms universitet och bli intresserade av universitetens breda verksamhet som rör Östersjön.

Baltic Sea Science Center rymmer både utställningar, akvarier och laboratorium. Det är ett centrum som har byggts för att öka kunskapen om Östersjöns känsliga ekosystem. Tillsammans med Stockholms universitet har SLU bidragit med det vetenskapliga innehållet.

– Centret är givetvis öppet för alla besökare men i veckorna är det meningen att skolklasser ska bokas in för lektioner i huset. Fokus ligger väldigt mycket på kunskap och utbildning i engagerande och intressanta former, säger professor Magnus Appelberg på institutionen för akvatiska resurser och en av dem som varit engagerad i projektet.

Östersjöns fantastiska livsmiljöer

Idén och syftet med BSSC är att visa  Östersjöns fantastiska livsmiljöer för att skapa kunskap och insikt hos besökarna om utmaningarna för Östersjön. Det kan i sin tur föda ett intresse att medverka till förbättringar. Den stora finansiären stiftelsen BalticSea2020 har som enda syfte att bidra till åtgärder för att förbättra miljön i Östersjön.

– Det här är ett gyllene tillfälle för ungdomar att få upp ögonen för SLU och att få träffa våra forskare i en spännande miljö. En sådan möjlighet får vi bara en gång. Det här kan betyda mycket när det gäller rekrytering av studenter till SLU:s utbildningar.

SLU:s inblandning tar inte slut bara för att centret står färdigt och är invigt. SLU och Stockholms universitet kommer att anordna temaveckor, och personal från SLU ska ibland bemanna utställningar för att informera om innehållet och vara guider i huset. Det kunskapsråd som tidigt bildades och där SLU ingår som självklar part ska även fortsättningsvis fungera för att säkerställa verksamhetens ambitioner.

Invigning med Viktoria

Den formella invigningen hålls den 11 april. Då ska kronprinsessan Viktoria komma och klippa bandet. Redan den 9 april ska BSSC förinvigas med SLU, Stockholms universitet och Skansen.

– Det blir en lite mer informell tillställning med de som varit med i uppbyggnadsskedet tillsammans med forskare, pedagoger med flera från de båda universiteten. Riktigt hur många det kan finnas plats för och hur anmälningsförfarandet ska gå till måste vi få återkomma till, säger Magnus.

I samarbetet med Skansen och Stockholms universitet har det fötts nya idéer och många planer finns i sin linda om att utveckla de möjligheter som nu öppnar sig.

Läs lite mer här i en tidigare artikel i Resurs

22 januari 2019 1
Ekosystemets hjältar i fokus

Ekosystemets hjältar i fokus

Insekter Sällan har världens pollinatörer varit så i fokus som nu, och sällan, om någonsin, har de varit så hotade. Men det fokus som media och samhället nu lägger på ekosystemtjänsten pollinering kan knappast bli för stort, för omkring tre fjärdedelar av allt vi äter börjar med ett pollinerande djur, och i de flesta fall insekter. För SLU-medarbetaren Lotta Fabricius Kristiansen är pollinatörerna hjältarna som allt fler nu äntligen börjar bli medvetna om.
30 januari 2020 3
Dags för nytänk inom jordbruket, för jordens skull

Dags för nytänk inom jordbruket, för jordens skull

Jordens resurser När vi ger oss på något nytt säger vi ibland att vi plöjer ny mark. Men för den som tänker på jordhälsa och regenerativt jordbruk handlar det faktiskt om raka motsatsen. Jordhälsan gynnas av att vi slutar att plöja, eller plöjer mindre, och av att vi bearbetar jorden så lite som möjligt. Det gäller att lämna mikrolivets infrastruktur, med myllrande livsformer och fina nätverk av porösa, mikroskopiska labyrinter i fred så mycket som möjligt om man vill tänka långsiktigt - för klimatets och hållbarhetens skull.
30 januari 2020 2

Twitter

SLU:s ekonomi fortsatt stark https://t.co/5P2osPnWpF @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Reform options for EU legislation on GMO https://t.co/zNJhVwr92b https://t.co/N5lg429Wwj @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Forskare: Så bör EU reformera sin GMO-lagstiftning https://t.co/t3XKE0VSVX https://t.co/pC0D86Mbj8 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Allsidig föda med inslag av lövbete gynnar älgar i brukad skog https://t.co/fXoXTdqHlt https://t.co/BdAa5eX7jZ @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
RT @NKfV_AnnaNH: Landsbygdsministern vill öka svensk vattenbruksproduktion - hållbar mat med lågt klimatavtryck och stor potential. Profess… @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Den gemensamma jordbrukspolitiken ger övergödning av Östersjön, men problemen kan minskas genom relativt enkla tekn… https://t.co/Vu2TLd7spN @_SLU via Twitter 10 dagar sedan