Urbanisering, konkurrens och bilden av SLU
Sara Arons är kommunikationschef vid SLU. Foto Arne Åhman

Urbanisering, konkurrens och bilden av SLU

Text: Sara Arons Publicerad: 22 september 2015
Jag har just avslutat min sjätte vecka som ny kommunikationschef på SLU och är full av intryck. Min bild av SLU som ett universitet med spännande forskning, nära tillämpning, bra samverkan och trevliga människor har verkligen bekräftats.

Jag blir fortfarande varje dag förvånad över hur mycket spännande som pågår på SLU, ibland inom områden jag knappt visste existerade. Som kommunikatör är det en guldgruva att hämta ur för att förmedla till omvärlden.

Vårt universitet verkar i ett samhälle som skapar utmaningar för oss, som till stor del påverkar mitt område – kommunikation. De urbaniserade idealen, konkurrens om forskningsmedel och studenter, krympande gymnasistårskullar och avsaknaden av undervisning i grundskolan om våra naturresurser och deras förädling är saker som i allra högsta grad påverkar vilka och hur många som intresserar sig för oss.

Ska vi klara utmaningarna ställer det höga krav på oss bli ännu mer intensiva, tydliga, berättande och modiga i vår kommunikation om vad vi är och vad vi gör.

Vi behöver titta på hur vi kan bredda bilden av SLU. Vi är starkt förknippade med lantbruksfrågor men arbetar även med mycket annat. Hur lyfter vi fram det och visar på hela bredden av vår verksamhet? Det finns också en något nostalgisk och landsbygdsromantisk bild av lantbruksfrågor som kan ligga oss i fatet. Hur ska vi förmedla att det i själva verket är ett kunskapsintensivt och högteknologiskt ämnesområde som handlar om våra globala utmaningar?

Vi behöver fortsätta arbetet med att stärka den interna bilden av ”ett SLU”. Jag har fått flera historier berättade för mig om hur vi har gått miste om resurser och möjligheter eftersom vi inte alltid har varit så bra på att visa upp oss och vårt gemensamma varumärke, SLU. Jag får också höra exempel där vi gör fantastiska saker men där SLU som universitet inte riktigt framkommer. Det riskerar att vi inte drar full nytta av det som vi tillsammans skapar i vårt arbete.

Som tur är finns det bland utmaningarna också stora möjligheter. Intresset för de globala frågorna och en hållbar utveckling är stort hos de unga. Intresset för livsmedel och deras ursprung nog aldrig varit hetare. Och alla på universitetet verkar se ett behov av att vi kraftsamlar kring vårt varumärke. Jag har således gott hopp om att vi tillsammans klarar våra utmaningar galant.

PS. Hör gärna av dig och berätta hur du tycker att vi kan utveckla bilden av SLU.

sara.arons@slu.se

 

22 september 2015 10
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan