Urbanisering, konkurrens och bilden av SLU
Sara Arons är kommunikationschef vid SLU. Foto Arne Åhman

Urbanisering, konkurrens och bilden av SLU

Text: Sara Arons Publicerad: 22 september 2015
Jag har just avslutat min sjätte vecka som ny kommunikationschef på SLU och är full av intryck. Min bild av SLU som ett universitet med spännande forskning, nära tillämpning, bra samverkan och trevliga människor har verkligen bekräftats.

Jag blir fortfarande varje dag förvånad över hur mycket spännande som pågår på SLU, ibland inom områden jag knappt visste existerade. Som kommunikatör är det en guldgruva att hämta ur för att förmedla till omvärlden.

Vårt universitet verkar i ett samhälle som skapar utmaningar för oss, som till stor del påverkar mitt område – kommunikation. De urbaniserade idealen, konkurrens om forskningsmedel och studenter, krympande gymnasistårskullar och avsaknaden av undervisning i grundskolan om våra naturresurser och deras förädling är saker som i allra högsta grad påverkar vilka och hur många som intresserar sig för oss.

Ska vi klara utmaningarna ställer det höga krav på oss bli ännu mer intensiva, tydliga, berättande och modiga i vår kommunikation om vad vi är och vad vi gör.

Vi behöver titta på hur vi kan bredda bilden av SLU. Vi är starkt förknippade med lantbruksfrågor men arbetar även med mycket annat. Hur lyfter vi fram det och visar på hela bredden av vår verksamhet? Det finns också en något nostalgisk och landsbygdsromantisk bild av lantbruksfrågor som kan ligga oss i fatet. Hur ska vi förmedla att det i själva verket är ett kunskapsintensivt och högteknologiskt ämnesområde som handlar om våra globala utmaningar?

Vi behöver fortsätta arbetet med att stärka den interna bilden av ”ett SLU”. Jag har fått flera historier berättade för mig om hur vi har gått miste om resurser och möjligheter eftersom vi inte alltid har varit så bra på att visa upp oss och vårt gemensamma varumärke, SLU. Jag får också höra exempel där vi gör fantastiska saker men där SLU som universitet inte riktigt framkommer. Det riskerar att vi inte drar full nytta av det som vi tillsammans skapar i vårt arbete.

Som tur är finns det bland utmaningarna också stora möjligheter. Intresset för de globala frågorna och en hållbar utveckling är stort hos de unga. Intresset för livsmedel och deras ursprung nog aldrig varit hetare. Och alla på universitetet verkar se ett behov av att vi kraftsamlar kring vårt varumärke. Jag har således gott hopp om att vi tillsammans klarar våra utmaningar galant.

PS. Hör gärna av dig och berätta hur du tycker att vi kan utveckla bilden av SLU.

sara.arons@slu.se

 

22 september 2015 10
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 13 dagar sedan