Utan växter ingen mat

Text: Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 4 december 2020
I skuggan av coronapandemin är år 2020 också International Year of Plant Health – det internationella växtskyddsåret. Uppskattningsvis 40% av planetens skördar går årligen till spillo på grund av växtsjukdomar och skadeinsektsangrepp.

– Men många samhällsmedborgare idag ser nog inte kedjan som börjar med friska växter och slutar med mat i affären. Vi tar den för given, säger Jan Stenlid, professor i skogspatologi.

Jan Stenlid Foto: SLU

Det är FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO som står bakom International Year of Plant Health som fokuserar på friska växters betydelse för minskad fattigdom, tryggad livsmedelsförsörjning och ekonomisk utveckling i världen.

– Väldigt mycket i våra liv; vad vi gör, vad vi bygger våra hus av – ja, hela vår ekonomi är beroende av växter på något sätt. De senaste 200 åren har införseln av skadegörare till Europa ökat exponentiellt, säger Jan Stenlid.

Hälsohot mot växter

Internationell handel med växter och växtprodukter, klimatförändringarna, stora monokulturer med stor användning av bekämpningsmedel som driver på resistensutvecklingen – hälsohoten mot skogsbrukets och jordbrukets växter världen över är mångskiftande och ofta svårförutsägbara.

– Det är svårt att utvärdera hur effektiva vi är på att upptäcka och hantera nya smittor och skadegörare, för det vi ser är ju bara när vi missar utbrott och introduktioner av nya arter, säger Johanna Boberg, analytiker på SLU:s enhet för riskvärdering av växtskadegörare.

Enheten sammanställer vetenskapligt beslutsunderlag till Jordbruksverket. Riskvärderingsarbetet sker nationellt men också i samarbete med våra nordiska grannländer och med EU. EU har en gemensam växtskyddslagstiftning men också krav på att varje land ska ha egen kapacitet att göra riskvärderingar.

Johanna Boberg. Foto: SLU

– Det internationella växtskyddsåret är väldigt viktigt för att lyfta frågorna, och för att visa att det krävs mycket resurser och arbete här. Det är så otroligt många arter det handlar om, men det finns väldigt lite information om dem, så bedömningarna man gör blir väldigt osäkra.

 

Fakta

Podd - Feeding your mind

Hör också fler SLU-röster kring det internationella växtskyddsåret i SLU Future Foods podd Feeding your mind.

 

4 december 2020

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 9 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan