Ute är inne

Text: LUCY KIBWOTA Publicerad: 25 september 2018
John Lööf Green har erfarenhet av text, bild och formgivning från tiden då han arbetade för magasinet Fältbiologen. Nu koordinerar han SLU:s utemiljö, men vad innebär det?

– Då jag arbetade med magasinet upptäckte jag mitt intresse för landskap. Så jag beslöt mig läsa till landskapsarkitekt.

Under det andra året på utbildningen fick John jobb på SLU. Sedan 2012 har han arbetat vid SLU:s campus i Uppsala, han är inne på sin sjunde säsong. Idag är han dessutom koordinator för hela universitetets utemiljö. Han ger stöd och besvarar frågor om allt från växtlighet, kultur- och naturvärden till lagar och förordningar. Det kan handla om belysning, skyltning, flaggning och parkeringsfrågor.

Utemiljön vid SLU:s campus i Uppsala/Ultuna omfattar 300 hektar och i anslutning finns mark som ägs av bland annat kommunen och Akademiska hus. Johns första uppgift på jobbet var att hitta en rimlig avgränsning som är lätt för alla att arbeta med.

Förutom att vara koordinator undervisar John i beskärning samt geografiska informationssystem (GIS). Han har dessutom lärt många studenter praktiska moment i arbetet med Kunskapsträdgården.

Vad tycker du är roligast med jobbet?

– Det är roligt att lösa problem. Just nu är det mycket som handlar om vatten. Vissa klagar över att man vattnar för mycket, andra över att man vattnar för lite och får torkskador.

Vilken är din favoritblomma?

– Min favoritblomma för säsongen är gulmåra.

25 september 2018 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan