Utvecklingslabb med råvaran i centrum

Text: Annmia Olvmyr Publicerad: 27 november 2017
Vi letar oss fram genom korridorerna i Vegetum tills vi hittar Open Lab Foods lokaler. Det är invigning av det nya utvecklingslabbet i Alnarp och prydligt placerade är flera stationer med smakprover.

Äppelsorter, päronsylt, surkål, slutligen går vi vidare till en rödbetsjuice där vi får gissa ingredienserna. Det gissas hejvilt men alla verkar ha svårt att upptäcka att det finns pepparrot i juicen.

–  Vi ville starta ett mindre labb för att kunna vara undervisnings- och forskningsnära. Vi har en enkel utrustning för att man ska kunna göra någonting som man vill. Och nu har vi en mötesplats för studenter med olika inriktningar, forskare och praktiker. Det är en fantastisk kreativ miljö som sprider mycket glädje och kunskap!

Gun Hagström är verksamhetsledare och berättar engagerat om hur studenterna rent konkret får praktisera sin kunskap i Open Lab Food. Trädgårdsingenjörer har fått använda sig av Alnarps odlingar genom att pressa äpple till vin och cider. Det ges möjlighet att skräddarsy råvarans kvalitet för olika ändamål.

Vad är nästa steg?

–  Vi ska få in undervisningen i verksamheten så fort som möjligt och sen planerar vi att kontakta företag i olika projekt tillsammans med forskningen. Vi ska ha kontakt mellan industrin, forskningen och studenterna. Sen vet vi inte vad som händer därefter men kanske vi kan utvecklas ett bageri, ett bryggeri och ett musteri?

Under invigningen påbörjades ölbryggning och studenterna på plats berättar att ölen förväntas vara färdig om en månad.  Till dess får vi nöja oss med att lukta på två olika humlen från Staffanstorp.

27 november 2017
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 14 dagar sedan