Utvecklingslabb med råvaran i centrum

Text: Annmia Olvmyr Publicerad: 27 november 2017
Vi letar oss fram genom korridorerna i Vegetum tills vi hittar Open Lab Foods lokaler. Det är invigning av det nya utvecklingslabbet i Alnarp och prydligt placerade är flera stationer med smakprover.

Äppelsorter, päronsylt, surkål, slutligen går vi vidare till en rödbetsjuice där vi får gissa ingredienserna. Det gissas hejvilt men alla verkar ha svårt att upptäcka att det finns pepparrot i juicen.

–  Vi ville starta ett mindre labb för att kunna vara undervisnings- och forskningsnära. Vi har en enkel utrustning för att man ska kunna göra någonting som man vill. Och nu har vi en mötesplats för studenter med olika inriktningar, forskare och praktiker. Det är en fantastisk kreativ miljö som sprider mycket glädje och kunskap!

Gun Hagström är verksamhetsledare och berättar engagerat om hur studenterna rent konkret får praktisera sin kunskap i Open Lab Food. Trädgårdsingenjörer har fått använda sig av Alnarps odlingar genom att pressa äpple till vin och cider. Det ges möjlighet att skräddarsy råvarans kvalitet för olika ändamål.

Vad är nästa steg?

–  Vi ska få in undervisningen i verksamheten så fort som möjligt och sen planerar vi att kontakta företag i olika projekt tillsammans med forskningen. Vi ska ha kontakt mellan industrin, forskningen och studenterna. Sen vet vi inte vad som händer därefter men kanske vi kan utvecklas ett bageri, ett bryggeri och ett musteri?

Under invigningen påbörjades ölbryggning och studenterna på plats berättar att ölen förväntas vara färdig om en månad.  Till dess får vi nöja oss med att lukta på två olika humlen från Staffanstorp.

27 november 2017
SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

Utmärkelse I höstas beslutade rektor att SLU ska ansöka om att erhålla utmärkelsen HR Excellence in Research Award, en certifiering framtagen av den Europeiska kommissionen. Att erhålla utmärkelsen visar bland annat att ett lärosäte är en arbetsgivare som tillämpar rättvisa och transparenta rekryterings- och bedömningsförfaranden för forskares anställningar och vidare karriärutveckling, har en god arbetsmiljö samt löpande strävar efter att utveckla dessa delar. 
24 mars 2021 5

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 6 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 6 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 7 månad sedan