Utvecklingslabb med råvaran i centrum

Text: Annmia Olvmyr Publicerad: 27 november 2017
Vi letar oss fram genom korridorerna i Vegetum tills vi hittar Open Lab Foods lokaler. Det är invigning av det nya utvecklingslabbet i Alnarp och prydligt placerade är flera stationer med smakprover.

Äppelsorter, päronsylt, surkål, slutligen går vi vidare till en rödbetsjuice där vi får gissa ingredienserna. Det gissas hejvilt men alla verkar ha svårt att upptäcka att det finns pepparrot i juicen.

–  Vi ville starta ett mindre labb för att kunna vara undervisnings- och forskningsnära. Vi har en enkel utrustning för att man ska kunna göra någonting som man vill. Och nu har vi en mötesplats för studenter med olika inriktningar, forskare och praktiker. Det är en fantastisk kreativ miljö som sprider mycket glädje och kunskap!

Gun Hagström är verksamhetsledare och berättar engagerat om hur studenterna rent konkret får praktisera sin kunskap i Open Lab Food. Trädgårdsingenjörer har fått använda sig av Alnarps odlingar genom att pressa äpple till vin och cider. Det ges möjlighet att skräddarsy råvarans kvalitet för olika ändamål.

Vad är nästa steg?

–  Vi ska få in undervisningen i verksamheten så fort som möjligt och sen planerar vi att kontakta företag i olika projekt tillsammans med forskningen. Vi ska ha kontakt mellan industrin, forskningen och studenterna. Sen vet vi inte vad som händer därefter men kanske vi kan utvecklas ett bageri, ett bryggeri och ett musteri?

Under invigningen påbörjades ölbryggning och studenterna på plats berättar att ölen förväntas vara färdig om en månad.  Till dess får vi nöja oss med att lukta på två olika humlen från Staffanstorp.

27 november 2017

Twitter

RT @SLUFutureFood: Hör @Elin_Roos_SE ge 3 konkreta råd och förklara hur klimatmålen kan nås utan att behöva drabba svenska köttproducenter.… @_SLU via Twitter 4 timmar sedan
Mulmholkar ger nya svar på frågor om biologisk mångfald https://t.co/BPpvFhBBB8 https://t.co/Sxgd9FS34k @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Följ @SLUFutureFood som liverapporterar från #livsmedelsforum https://t.co/1qdS9Mq32P @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Emåns museum fick naturvägledarpris https://t.co/xjoqV6gSJM https://t.co/gs5VXu0M0M @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @_Bondesson: Branschen och akademin är solklara kompisar ??? @LRFSverige & @_SLU https://t.co/RmqfikNNjm @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @sgraslun: Connecting forest, science and people ????? - the large ?@IUFRO? world forest congress will be hosted by @_SLU &Sweden inSto… @_SLU via Twitter 5 dagar sedan