Utvecklingslabb med råvaran i centrum

Text: Annmia Olvmyr Publicerad: 27 november 2017
Vi letar oss fram genom korridorerna i Vegetum tills vi hittar Open Lab Foods lokaler. Det är invigning av det nya utvecklingslabbet i Alnarp och prydligt placerade är flera stationer med smakprover.

Äppelsorter, päronsylt, surkål, slutligen går vi vidare till en rödbetsjuice där vi får gissa ingredienserna. Det gissas hejvilt men alla verkar ha svårt att upptäcka att det finns pepparrot i juicen.

–  Vi ville starta ett mindre labb för att kunna vara undervisnings- och forskningsnära. Vi har en enkel utrustning för att man ska kunna göra någonting som man vill. Och nu har vi en mötesplats för studenter med olika inriktningar, forskare och praktiker. Det är en fantastisk kreativ miljö som sprider mycket glädje och kunskap!

Gun Hagström är verksamhetsledare och berättar engagerat om hur studenterna rent konkret får praktisera sin kunskap i Open Lab Food. Trädgårdsingenjörer har fått använda sig av Alnarps odlingar genom att pressa äpple till vin och cider. Det ges möjlighet att skräddarsy råvarans kvalitet för olika ändamål.

Vad är nästa steg?

–  Vi ska få in undervisningen i verksamheten så fort som möjligt och sen planerar vi att kontakta företag i olika projekt tillsammans med forskningen. Vi ska ha kontakt mellan industrin, forskningen och studenterna. Sen vet vi inte vad som händer därefter men kanske vi kan utvecklas ett bageri, ett bryggeri och ett musteri?

Under invigningen påbörjades ölbryggning och studenterna på plats berättar att ölen förväntas vara färdig om en månad.  Till dess får vi nöja oss med att lukta på två olika humlen från Staffanstorp.

27 november 2017
Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Vilt Hur påverkas den uppväxande skogen av bete från klövdjur? Det var frågan som Holmen skog hoppades att samarbetet med SLU skulle ge svar på. På en lyckad exkursion till ett älghägn utanför Gideå i Västernorrland visade doktoranden Michelle Nordkvist att samarbetet kan ge svar på hur insekterna påverkas också. – Roligt att vi kan skapa ytor för en viss typ av forskning som sedan leder till ny forskning som vi inte hade förutsett men kan ha nytta av, säger Peter Christoffersson på Holmen Skog.
8 december 2017 2

Twitter

I #lucka12 tipsar vi om ett nytt flöde för kunskapen om Sveriges arter och naturvård. https://t.co/bRoWfzpKeK @_SLU via Twitter 4 timmar sedan
I #lucka11 får veta mer om vikten av balans mellan täthet och rymlighet i stadsmiljöer. #SDG11 https://t.co/2A4COqe6iu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Andra advent och dags för #lucka10 i vår julkalender! Titta på prisbelönt film om minskad påverkan av skogsbruket p… https://t.co/iHfyOkaP5I @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
#Annadagen till ära så tillägnar vi #lucka9 i julkalendern till kunskap om #julbak. https://t.co/qsbVYHX3pP @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Katter av raserna burma, russian blue, abessinier och norsk skogkatt utvecklar diabetes oftare än andra raser. Och… https://t.co/q1b2m1UBCN @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Har du koll på skogsresurserna? Öppna #lucka8 och se efter. #Riksskogstaxeringen https://t.co/mg3liepye3 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan