Vad är värt att veta?

Text: Sofia Hansson, Ulla Ahlgren, Olof Bergvall Publicerad: 26 maj 2017
Under våren har det i Umeå arrangerats en föredragsserie under namnet Värt att veta… Föredragen har varit mycket populära och välbesökta. Mellan 60 och 90 personer har samlats i SLU-bibliotekets lokaler för att ta del av de populärvetenskapliga föredragen och njuta av en god vegetarisk soppa.

Ambitionen har varit att väcka intresse hos allmänheten vad vi gör här på SLU i Umeå, men också att skapa möjligheter till möten och samtal mellan forskare, experter och studenter inom SLU. De sex föredragen har hållits på en populärvetenskaplig nivå och ofta har det varit två föredragshållare som talat om samma forskningsområde utifrån var sin vinkel. Efter cirka 30 minuters presentation har besökarna fått möjligheten att ställa frågor.

De som inte kunnat närvara på plats har kunnat följa föredragen via livesändning. Föredragen hittar du via följande länk: http://www.slu.se/vart-att-veta.

Vice rektor Kevin Bishop, som var en av föreläsarna, sammanfattar initiativet.

Det finns så mycket bra arbete på SLU, det är väldigt trevligt att få delar av det serverat så ”aptitretande” över lunchen. Med tanke på att många tar till sig information via  videor, desto bättre är det att den här serien ”lever vidare” via webben!

Vårens föredrag var:

  • Från rymden till din skog – och om konsten att få träden att växa i datorn.
    Talare: Anna-Lena Axelsson och Jonas Bohlin, institutionen för skoglig resurshushållning, SLU.
  • Sköna insekter på väg – men ack så oönskade!
    Talare: Åke Lindelöw, institutionen för ekologi, SLU.
  • Skogsdöd och sjöförsurning – var kalkningen rätt väg att gå?
    Talare: Rektor Peter Högberg och vicerektor Kevin Bishop, SLU. Moderator: Hjalmar Laudon, institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU.
  • När skogen brinner – vad händer då? Från brandbekämpning till naturvård.
    Talare: Anders Granström, institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU och Birgitta Boström, skogsförvaltare vid SCA. Moderator: Göran Ståhl, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap, SLU.
  • Forestry, sustainable development and everything.
    Talare: Peter Holmgren, Director-General vid Center for International Forestry Research (CIFOR). Extrainsatt föredrag. (Föredraget hölls på engelska.)
  • Klimatpolitik i det lilla och det stora: ett föredrag om varför bättre vedspisar i Afrika kan vara en mer effektiv klimatåtgärd än flygförbud.
    Talare: Bengt Kriström, institutionen för skogsekonomi, SLU.
26 maj 2017
Klimatsmart narkos ger mervärden

Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

Twitter

RT @SLUFutureFood: Finns det svenskt kött att grilla vid #midsommar 2030? Vi diskuterar Sveriges nya livsmedelsstrategi i #Almedalen https:… @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
RT @_FutureForests: Följ #Futureforests filmprojekt på Facebook - det närmar sig premiär! https://t.co/uOY24fVkfH #Vimåsteprataomskogen #sk… @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @bureborn: Vårt forskningsfartyg börjat ta form! #SLUaqua @_SLU Plåtskärning pågår. https://t.co/bIFgAwdrZ9 https://t.co/iZExqg5kog @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @bureborn: Lyssna på Ann-Britt Florin #SLUaqua @_SLU om den svartmunnade smörbulten - och hur den kan hejdas. https://t.co/BK5GIB46Xu @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @AnnikaMossing: I ur & skur, bland mygg & kossor arbetar inventerarna @_SLU #Riksskogstaxeringen, #markinventeringen #NILS https://t.co/… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Klimatengagerad? Välkommen till en heldag med fokus på #klimat 13 september, SLU Uppsala. Mer information & anmälan: ht… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan