Vad innebär altmetri, och vad skall man ha det till?

Text: Agneta Lindsten Publicerad: 15 mars 2016
Altmetri är ett nytt begrepp* men sprider sig snabbt! I både tidskrifter och databaser dyker det upp loggor som visar vägen till användningsstatistik och försök att beräkna hur mycket uppmärksamhet ett vetenskapligt verk har fått, och vilken påverkan eller inflytande det har haft.

Vad är då altmetri? Till att börja med: det är INTE samma sak som, eller en ersättning för, traditionell citeringsanalys. Men citeringsanalys har sitt begränsade användningsområde och altmetri kan ge andra infallsvinklar och täcka andra områden.

Tre viktiga skillnader mellan citeringsanalys och altmetri:

Altmetri, Citeringsanalys

Hitta din altmetri

De tre företag som levererar altmetri i dagsläget heter Altmetric, Plum Analytics och Impactstory.  Deras loggor syns här nedan och är länkade var och en till ett exempel på vilken information man får från dem. Altmetrics har hittills varit mest inriktade på att följa upp publikationer, och i deras leverans kan man länka sig tillbaka till källan för varje omnämnande och få reda på vem som reagerade och vad den tyckte. Plum Analytics samlar information från ett väldigt stort antal källor och ger omfattande användningsstatistik, till exempel antal nedladdningar från olika siter, eller ”likes” på sociala medier, men i de flesta fall utan att man får veta något om vem som gillade eller varför. Impactstory använder information från bland annat Altmetrics, men presenterar den per forskare.

altmetricsplumanalytics2impactstory

Det är lätt att hitta användningsstatistik och någon form av altmetri i tidskrifter, till exempel PLOS eller Science, eller i databaser, till exempel Scopus. Altmetric har flera gratisprodukter för enskilda forskare, se deras hemsida Altmetric.com. Impactstory erbjuder att sätta upp profiler liknande den i exemplet ovan, med en månads gratis testperiod för enskilda personer, och med möjlighet att övergå direkt till att prenumerera på tjänsten. Hos alla de tre kommersiella aktörerna kan man köpa tjänster för hela institutioner, som innebär möjlighet att söka i deras datasamlingar, göra statistik, eller generera metrik för institutionella repositorier och databaser.

Visa betydelsen av forskningen

Världen är full av digitala fotspår och även om de här företagen, och andra, täcker väldigt många källor så fångar de inte upp tillräckligt stor andel av dessa för att man skall kunna dra några slutsatser från jämförande mätningar. Det är helt enkelt så att de allra flesta verk får 0 i altmetriska poäng, hur bra de än är.

Men OM systemen fångar upp kommentarer eller användning av ens verk så kan det vara ett positivt sätt att visa att man blivit läst. Eller åtminstone att många människor har tänkt att de vill läsa ens artikel, och i alla fall börjat med att spara den i sina referenshanteringssystem. Kanske har någon kommenterat på ett sätt som gör att man upptäcker ett nytt möjligt samarbete eller utvecklingsområde. Kanske har det man skrev lästs, missuppfattats och rivit ner en storm av totalt missriktade kommentarer – det kan vara bra att veta, kanske kan man bemöta dem. Det blir också alltmer vanligt i utvärdering av forskningsverksamhet att det krävs att man kan visa att man haft betydelse för samhället, ekonomin, kulturen, eller att man skall ha en plan för att nå ut utanför den vetenskapliga sfären. Altmetri kan vara en dellösning på hur man gör och monitorerar detta.

Biblioteket kan hjälpa dig

Utvecklingen av de här systemen går väldigt snabbt, ger många nya möjligheter men gör också att det blir mer betydelsefullt med synlighet i nyhetskällor och sociala media. De ger ibland olikartade resultat, beroende på vilka källor som täcks, och på vilka urvals- och beräkningsmetoder som använts.

Foto: Kitte Dahrén, SLU

Agneta Lindsten. Foto: Kitte Dahrén, SLU

Vi på biblioteket svarar gärna på frågor eller kommer till er och informerar, och vi  försöker hjälpa till med att hitta relevanta, konstruktiva och kreativa sätt att använda altmetri inom vetenskaplig kommunikation.

/Agneta Lindsten, bibliotekarie

 

termen myntades 2010 i altmetrics: a manifesto

 

EXEMPEL
Tio i topp från SLU vecka 9 2016

OBS: klicka på bildsymbolen för att se altmetrin

1Electronic plants. Science Advances
Abstract []

 

2Lion (Panthera leo) populations are declining rapidly across Africa, except in intensively managed areas Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America
Abstract []

3Whole-genome analyses resolve early branches in the tree of life of modern birds. Science
Abstract []

4Evolution of Darwin’s finches and their beaks revealed by genome sequencing Nature
Abstract []

5Expression of barley SUSIBA2 transcription factor yields high-starch low-methane rice Nature
Abstract []

6Evolution of mosquito preference for humans linked to an odorant receptor. Nature
Abstract []

7Early Exposure to Dogs and Farm Animals and the Risk of Childhood Asthma JAMA Pediatrics
Abstract []

8The Gut Microbiota Modulates Energy Metabolism in the Hibernating Brown Bear Ursus arctos Cell Reports
Abstract []

9Human behaviour can trigger large carnivore attacks in developed countries Scientific Reports
Abstract []

10Assessing the carcinogenic potential of low-dose exposures to chemical mixtures in the environment: the challenge ahead Carcinogenesis
Abstract []

15 mars 2016 16
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan