Vad innebär altmetri, och vad skall man ha det till?

Text: Agneta Lindsten Publicerad: 15 mars 2016
Altmetri är ett nytt begrepp* men sprider sig snabbt! I både tidskrifter och databaser dyker det upp loggor som visar vägen till användningsstatistik och försök att beräkna hur mycket uppmärksamhet ett vetenskapligt verk har fått, och vilken påverkan eller inflytande det har haft.

Vad är då altmetri? Till att börja med: det är INTE samma sak som, eller en ersättning för, traditionell citeringsanalys. Men citeringsanalys har sitt begränsade användningsområde och altmetri kan ge andra infallsvinklar och täcka andra områden.

Tre viktiga skillnader mellan citeringsanalys och altmetri:

Altmetri, Citeringsanalys

Hitta din altmetri

De tre företag som levererar altmetri i dagsläget heter Altmetric, Plum Analytics och Impactstory.  Deras loggor syns här nedan och är länkade var och en till ett exempel på vilken information man får från dem. Altmetrics har hittills varit mest inriktade på att följa upp publikationer, och i deras leverans kan man länka sig tillbaka till källan för varje omnämnande och få reda på vem som reagerade och vad den tyckte. Plum Analytics samlar information från ett väldigt stort antal källor och ger omfattande användningsstatistik, till exempel antal nedladdningar från olika siter, eller ”likes” på sociala medier, men i de flesta fall utan att man får veta något om vem som gillade eller varför. Impactstory använder information från bland annat Altmetrics, men presenterar den per forskare.

altmetricsplumanalytics2impactstory

Det är lätt att hitta användningsstatistik och någon form av altmetri i tidskrifter, till exempel PLOS eller Science, eller i databaser, till exempel Scopus. Altmetric har flera gratisprodukter för enskilda forskare, se deras hemsida Altmetric.com. Impactstory erbjuder att sätta upp profiler liknande den i exemplet ovan, med en månads gratis testperiod för enskilda personer, och med möjlighet att övergå direkt till att prenumerera på tjänsten. Hos alla de tre kommersiella aktörerna kan man köpa tjänster för hela institutioner, som innebär möjlighet att söka i deras datasamlingar, göra statistik, eller generera metrik för institutionella repositorier och databaser.

Visa betydelsen av forskningen

Världen är full av digitala fotspår och även om de här företagen, och andra, täcker väldigt många källor så fångar de inte upp tillräckligt stor andel av dessa för att man skall kunna dra några slutsatser från jämförande mätningar. Det är helt enkelt så att de allra flesta verk får 0 i altmetriska poäng, hur bra de än är.

Men OM systemen fångar upp kommentarer eller användning av ens verk så kan det vara ett positivt sätt att visa att man blivit läst. Eller åtminstone att många människor har tänkt att de vill läsa ens artikel, och i alla fall börjat med att spara den i sina referenshanteringssystem. Kanske har någon kommenterat på ett sätt som gör att man upptäcker ett nytt möjligt samarbete eller utvecklingsområde. Kanske har det man skrev lästs, missuppfattats och rivit ner en storm av totalt missriktade kommentarer – det kan vara bra att veta, kanske kan man bemöta dem. Det blir också alltmer vanligt i utvärdering av forskningsverksamhet att det krävs att man kan visa att man haft betydelse för samhället, ekonomin, kulturen, eller att man skall ha en plan för att nå ut utanför den vetenskapliga sfären. Altmetri kan vara en dellösning på hur man gör och monitorerar detta.

Biblioteket kan hjälpa dig

Utvecklingen av de här systemen går väldigt snabbt, ger många nya möjligheter men gör också att det blir mer betydelsefullt med synlighet i nyhetskällor och sociala media. De ger ibland olikartade resultat, beroende på vilka källor som täcks, och på vilka urvals- och beräkningsmetoder som använts.

Foto: Kitte Dahrén, SLU

Agneta Lindsten. Foto: Kitte Dahrén, SLU

Vi på biblioteket svarar gärna på frågor eller kommer till er och informerar, och vi  försöker hjälpa till med att hitta relevanta, konstruktiva och kreativa sätt att använda altmetri inom vetenskaplig kommunikation.

/Agneta Lindsten, bibliotekarie

termen myntades 2010 i altmetrics: a manifesto

EXEMPEL
Tio i topp från SLU vecka 9 2016