Våren kom till Malmö!

Text: Anette Neldestam Publicerad: 8 mars 2017
Våra studenter bidrar verkligen till att skapa vårkänslor. I år gjorde de i tre olika grupper tre inspirationsbalkonger på mässan. Kunniga studenter gav råd och tips om trädgård och våra utbildningar till besökarna.

Och sedan ska vi inte tala om alla SLU-alumner som i sina yrkesroller verkligen sticker fram i bruset på en sådan här mässa. I var och varannan monter träffar vi på examinerade landskapsingenjörer, trädgårdsingenjörer, landskapsarkitekter och hortonomer som bjuder på sin kunskap och inspiration inför årets trädgårdssäsong.

Den monter som fick de flesta besökares röster var Vego Garden! Stort grattis till Therese Rombrant – Trädgårdsingenjör design och Lovisa Fogelström – Trädgårdsingenjör design. Och stort grattis även till er som skapade de andra montrarna, ni gjorde alla ett mycket uppskattat inslag på mässan!

Totalt besökte 24 129 personer mässan Vår Trädgård i år, som även samkörs med Hem- och Villamässan.

Inspirationsbalkongerna

Gröna labbet- Kan vi ha en damm på balkongen?

I detta bidrag utforskas gränserna för balkongens användningsområden. Vilka normer kring hur vi nyttjar våra uteplatser begränsar i onödan möjligheterna att njuta av dem till fullo? Finns det oskrivna balkongregler som är mogna att ifrågasättas?

Skapad av: Moa Berg –  Trädgårdsingenjör design och Kristin Wegren – Landskapsarkitekt

Grön i Trädgården
Intresset för den gröna världen växer allt mer och har blivit ett mode som smyger sig in på oväntade platser. Odlingen av grönska har smugit sig in i inredningens värld och den välkomnar nybörjare som aldrig odlat förr men ger också utrymme för nördar att ta sitt intresse till nästa nivå. Växterna ska ta för sig, sticklingar har blivit ett mode och man vill ha växter med historia. Naturmaterial tar sin väg in i inredning- och modetidningar och naturen blir mer och mer en del av vår vardag. Medvetenheten om grönskans inverkan på oss ökar och vi strävar efter samklang med naturen.

Skapad av: Josefine Jacobsson – Trädgårdsingenjör design, Hanna Lundström – Trädgårdsingenjör design och Felicia Svensson – Trädgårdsingenjör design.

VEGO GARDEN
Att vara vegetarian är inte bara en trend utan en livsstil. Ekologiskt, hemlagat och egenodlat har fått ett stort värde även för den stressade storstadsbon. Genom att kunna odla fram egna råvaror ger det matlagningen en extra dimension, samtidigt som det främjar måendet både fysiskt och psykiskt att odla.

Vi har inspirerats av den trendiga storstadsbon som har anammat en grönare livsstil, men som inte har tillgång till en egen trädgård. På balkongen har hon skapat sin köksträdgård i mikroformat, där hon med hjälp av olika odlingskärl och växtväggar kan få sina egna grönsaker och kryddor.

Skapad av: Therese Rombrant – Trädgårdsingenjör design och Lovisa Fogelström – Trädgårdsingenjör design

 

 

8 mars 2017 3

Twitter

Skogen - räcker den? En film om när förväntningar växer snabbare än träd. https://t.co/J7MqjKFuBZ https://t.co/yBq8Sj2E1X @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/KIEeJ3zw3V @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/QquMjmQzSf @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Oklart om lagskydd för vilda djur https://t.co/lWt509PYRH @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Halmfoder ger inte hästar magsår https://t.co/LP52QuV5Ne https://t.co/Wg5RMXmJJe @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Moderna DNA-baserade metoder ger oss en helt ny inblick i samspelet mellan olika arter i naturen. Liksom mikroskope… https://t.co/2BBdJrCnFD @_SLU via Twitter 7 dagar sedan