Vatten och mingel i Almedalen

Text: Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 16 juli 2019
Det bjöds på algte och tångchips, diskussioner och frågor, power points och mingel, livesända seminarier och poddar när ett 40-tal SLU-medarbetare på olika sätt deltog i årets upplaga av Almedalsveckan. Minst lika varierande som programmet var vädret, med allt från strålande sol till piskande regn.

SLU:s huvudsakliga fokus var i år på vattenfrågor, under den övergripande rubriken ”Vattnet i våra liv”. Enligt ursprungsplanen skulle SLU:s nya forskningsfartyg Svea ha varit spelplanen för alla SLU-evenemang, men eftersom båten inte var färdig för leverans i tid hamnade SLU istället i lokaler i Björkanderska Magasinet på Skeppsbron, mitt i hamnvimlet.

– Förra året hade vi våra seminarier på flera olika adresser och mycket tid och kraft gick åt för logistik och att ställa i ordning allt på nya platser. Att landa och stanna på ett ställe var väldigt lyckat, tyckte eventkoordinatorn Rebecca Rikner.

Fiskdamm

– Underbart med två våningar! Vi kan ha fiskdamm, möten och mingel på våning två medan nästa seminarium förbereds en trappa ner! sa forskningsassistenten Therese Strimell Flodqvist som jobbade som värd på plats och fixade med löpande arbete som att fixa och ställa fram fika, plocka undan och svara på frågor.

Fiskdammen, ja. Ylva Henriksson, projektledare för Matologi, råddade liksom Therese det mesta på plats, och inte minst fiskdammen, där den som ville fick fiska, med varierande framgång. Lika väl som ett bra napp kunde det bli en bit plast, eller ingenting. Precis som i verkligheten.

Lokalen på 130 kvadratmeter var för det mesta välfylld med besökare under de olika programpunkterna. Bakom åhörarna som kom och gick satt hela tiden AV-stöds Martin Jonsson och Emil Söderberg med koll på ljud, ljus, filmning, inspelning och livestreaming på facebook. Lunchrasterna var bara att glömma.

Positivt med djur

Med fjorton egna programpunkter och femton andra evenemang där SLU-forskare medverkade under Almedalsveckan satte universitetet sitt blågröna avtryck bland alla övriga omkring 3700 evenemang som tävlade om uppmärksamheten under åtta intensiva dagar. Ett fullsatt seminarium där också hundar fanns med såväl på scenen som i publiken var tisdagens Hur kan djur och natur hjälpa Sveriges ca 5 500 hemmasittare att må bra och återvända till skolan? Bland andra professor Lena Lidfors, programchef för SLU Djur, natur och hälsa berättade då om forskning och insatser kring djurs och naturs positiva effekter på skolelever med psykisk ohälsa.

Mingel

– Det är inte ett självklart val för SLU att finnas med här i Almedalen, men när man är här på plats känns det att det har ett stort värde. Vi berör kärnvärden och viktiga frågor i samhället, och får hit viktiga beslutsfattare som gäster, sa vicerektor Erik Fahlbeck som var med SLU i Almedalen för fjärde gången. På plats fanns även SLU:s nya rektor Maria Knutson Wedel som bland annat välkomnade det sjuttiotal gäster som hörsammat SLU:s inbjudan till alumnmingel på tisdagskvällen.

– Det här är första gången vi anordnar ett alumnmingel, och vi är glada för att så många kom! sa Karin Bennmarker, alumnsamordnare på plats. Tanken är förstås att SLU på det här sättet ska återknyta och bevara kontakten med våra alumner till ömsesidig glädje och nytta.

När sista programpunkten var klar klockan sju på onsdagskvällen återstod att återställa den hyrda lokalen till sitt ursprungsskick, packa lastbilen med alla SLU-grejer och för de sista SLU:arna som var kvar sova en sista natt i stugorna i Kneippbyn strax utanför Visby före båtresan hem. Den 28 juni 2020 börjar Almedalsveckan igen.

 

16 juli 2019 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan