Veterinär och postdoktor i agrarhistoria vid SLU blir lantbruksråd i EU

Text: Mårten Granert Publicerad: 10 juni 2019
I april utsåg regeringen Kristina Nordéus till lantbruksråd vid Sveriges ständiga representation i Bryssel. Kristina disputerade i veterinärmedicin 2012 och har sedan dess arbetat med djurfrågor i regeringskansliet.

De senaste två åren har Kristina som postdoktor i agrarhistoria vid institutionen för stad och land forskat om förbuden mot antibiotika som tillväxtbefrämjare i Sverige och EU.

– Jag sökte en tjänst som lantbruksråd när Näringsdepartementet lyste ut den och det var väldigt roligt att jag fick den. Jag har varit tjänstledig från Näringsdepartementet för att forska vid SLU så man kan säga att jag återgår till min ordinarie arbetsplats nu efter sommaren.

Sveriges ständiga representation vid EU i Bryssel har omkring 120 personer anställda varav tre är lantbruksråd. De två andra lantbruksråden har hand om jordbruks- respektive fiskepolitiken.

– Jag får ta hand ”om allt det andra” vilket inbegriper bland annat livsmedel, djurskydd, djurhälsa, växter och skog. Det innebär att jag även får ta hand om antibiotikafrågor kopplat till djurhållning, vilket jag självklart brinner lite extra för. Sverige ligger i framkant när det gäller användningen av antibiotika till djur, men det finns mycket kvar att göra både inom EU och globalt.

Kristina flyttar med familjen ner till Bryssel i slutet av augusti.

– Nu ska vi bo i Belgien i fyra år. Barnen ska gå i engelskspråkig internationell skola och maken får pendla lite. Men forskarvärlden är intressant. Jag hoppas att jag kan komma tillbaka till SLU någon gång.

Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt, SLU

10 juni 2019 2
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Vad gör #SLU för #klimatet? Se exempel och läs bloggen av rektor @MariaKWedel https://t.co/FPu8YzFMLB #SDG13 #Agenda2030 @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Vad gör #SLU för #klimatet? Se exempel och läs blogg av rektor @MariaKWedel https://t.co/SWhur8w7DG #SDG13 #Agenda2030 @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Ny SLU-utbildning blev jättesuccé https://t.co/vl1KnM2QXj @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan  - Digitaliseringens utmaningar - SLU i Skara https://t.co/ci08TMUyPK https://t.co/xul3qWkTRT @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan: Kronprinsessan Victoria namnger Sveriges nya forskningsfartyg i Lysekil https://t.co/NhOBPLwWCX https://t.co/zP9ORx3WF8 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
EU:s inkomstförsäkring för jordbruket bör inte införas i Sverige, enligt utredare https://t.co/om57tcGh9d @_SLU via Twitter 4 dagar sedan