VH-fakultetens lärardag på Strömsholm
VH-fakultetens lärare samlades på Strömsholm. Foto: Mia Hansson

VH-fakultetens lärardag på Strömsholm

Text: Therese Waerner Publicerad: 20 maj 2016
Hippologexamen tilldelades mycket hög kvalitet av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) vid utvärderingen av utbildningen 2014. Därför var det naturligt att förlägga VH-fakultetens lärardag 2016 på Ridskolan Strömsholm.

Hippologenheten ville visa upp resurserna på riksanläggningarna, Flyinge, Wången och Strömsholm, med den senare som modell och prata om kvalitet och samverkan med utgångspunkt i Hippologprogrammet och UKÄ: s utvärdering.

Sagt och gjort – den 20 april avgick buss från Ultuna till ett Strömsholm i skinande solsken! Fåglarna kvittrade, scillan blommade, hästarna glänste i solen och Strömsholms lärarlag var på hugget.

Hästhållning och kvalitetsarbete

Dagen började i Strömsholms ”Active stable”, en aktiverande lösdriftsanläggning där några av Strömsholms hästar går. Personal, tillika hippologer, informerade om hästhållningen på anläggningen.

Efter en promenad genom det vackra stallområdet samlades deltagarna i konferens- och informationscentret Knytpunkten. Där mötte personal från hippologenheten, representanter från HRA (Hästnäringens Riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången) och HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) upp. De berättade om hur man på olika sätt arbetar med kvaliteten i utbildningen – både i stort och smått, i vått och torrt och på kort och lång sikt.

Några givna forum för kvalitetsarbete är kursvärderingar, kursrådsmöten och hippologbrev. Andra forum är de årliga hippologlärardagarna eller de olika ämnesgrupper (ortsövergripande lärargrupper inom olika ämnen) som finns inom programmet och som arbetar med utveckling av respektive ämnesområde, till exempel hästens biologi, pedagogik, ridkonst osv.

Något som också noterades var vikten av att kommunicera och hela tiden tänka framåt!

Processen inom ridkonst

Efter lunch bjöds vi på förevisning i ridning i ridhuset. Här fick vi se progression i utbildningen – på riktigt- från antagningsprov genom årskurs 1, 2 och 3 till utexaminerad hippolog. Hippologer red skolhästar från Strömsholm och ekipagen gjorde vad de kunde för att ge oss en bild ur verkligheten, även om det kan vara svårt att låtsas göra antagningsprov när man snart tar sin hippologexamen.

ridhusMiaHansson

Till häst! Foto: Mia Hansson

Till stöd fanns Strömsholms och Flyinges duktiga ridlärare som guidade publiken genom processen att utvecklas inom ridkonst.

Hästforskning

Efter stunden i ridhuset samlades vi återigen i Knytpunkten för information om den forskning som bedrivs på riksanläggningarna och de möjligheter som kan erbjudas gällande forskning och forskningsmiljöer.

Några exempel på forskning där samverkan skett mellan HRA och SLU är Lars Roepstorffs forskning kring biomekanik och underlag, Anna Berghs algometer som används vid mätningar kring sadeltryck samt test av strömaterial, till exempel wellpappströ, halmpellets och SCA stallpellets.

Solen fortsatte skina liksom hippologenhetens alla medarbetare som njöt av att stolt få visa upp hippologprogrammet. Stort tack till alla inblandade för en fin dag!

Fakta

Länkar

Läs mer om Hästnäringens Riksanläggningar, HRA

Till Hippologenheten vid SLU

 
20 maj 2016
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017

Twitter

Hållbart gösfiske i fler stora sjöar https://t.co/sjba66mGjA @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
Landsbygdsomvandling och urbanisering i fokus på internationell SLU-konferens https://t.co/JDpVYyTGGE https://t.co/3JdMVIejc6 @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
"Fortlöpande miljöanalys-bara på SLU" Anders Nilsson och Mårten Carlsson berättar om SLU:s historia och uppdrag i A… https://t.co/3FFZ3DCDy1 @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Kompetenscentrum för växtförädling ska bildas vid SLU https://t.co/OwR3G9dd0T @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
"Att dela sina bästa idéer med sina kollegor måste vara meningen med ett universitet". Intressant paneldiskussion i… https://t.co/FoZw1qk47A @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
@ncklsbrgmn @_SLU via Twitter 7 dagar sedan