VH-fakultetens lärardag på Strömsholm
VH-fakultetens lärare samlades på Strömsholm. Foto: Mia Hansson

VH-fakultetens lärardag på Strömsholm

Text: Therese Waerner Publicerad: 20 maj 2016
Hippologexamen tilldelades mycket hög kvalitet av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) vid utvärderingen av utbildningen 2014. Därför var det naturligt att förlägga VH-fakultetens lärardag 2016 på Ridskolan Strömsholm.

Hippologenheten ville visa upp resurserna på riksanläggningarna, Flyinge, Wången och Strömsholm, med den senare som modell och prata om kvalitet och samverkan med utgångspunkt i Hippologprogrammet och UKÄ: s utvärdering.

Sagt och gjort – den 20 april avgick buss från Ultuna till ett Strömsholm i skinande solsken! Fåglarna kvittrade, scillan blommade, hästarna glänste i solen och Strömsholms lärarlag var på hugget.

Hästhållning och kvalitetsarbete

Dagen började i Strömsholms ”Active stable”, en aktiverande lösdriftsanläggning där några av Strömsholms hästar går. Personal, tillika hippologer, informerade om hästhållningen på anläggningen.

Efter en promenad genom det vackra stallområdet samlades deltagarna i konferens- och informationscentret Knytpunkten. Där mötte personal från hippologenheten, representanter från HRA (Hästnäringens Riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången) och HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) upp. De berättade om hur man på olika sätt arbetar med kvaliteten i utbildningen – både i stort och smått, i vått och torrt och på kort och lång sikt.

Några givna forum för kvalitetsarbete är kursvärderingar, kursrådsmöten och hippologbrev. Andra forum är de årliga hippologlärardagarna eller de olika ämnesgrupper (ortsövergripande lärargrupper inom olika ämnen) som finns inom programmet och som arbetar med utveckling av respektive ämnesområde, till exempel hästens biologi, pedagogik, ridkonst osv.

Något som också noterades var vikten av att kommunicera och hela tiden tänka framåt!

Processen inom ridkonst

Efter lunch bjöds vi på förevisning i ridning i ridhuset. Här fick vi se progression i utbildningen – på riktigt- från antagningsprov genom årskurs 1, 2 och 3 till utexaminerad hippolog. Hippologer red skolhästar från Strömsholm och ekipagen gjorde vad de kunde för att ge oss en bild ur verkligheten, även om det kan vara svårt att låtsas göra antagningsprov när man snart tar sin hippologexamen.

ridhusMiaHansson

Till häst! Foto: Mia Hansson

Till stöd fanns Strömsholms och Flyinges duktiga ridlärare som guidade publiken genom processen att utvecklas inom ridkonst.

Hästforskning

Efter stunden i ridhuset samlades vi återigen i Knytpunkten för information om den forskning som bedrivs på riksanläggningarna och de möjligheter som kan erbjudas gällande forskning och forskningsmiljöer.

Några exempel på forskning där samverkan skett mellan HRA och SLU är Lars Roepstorffs forskning kring biomekanik och underlag, Anna Berghs algometer som används vid mätningar kring sadeltryck samt test av strömaterial, till exempel wellpappströ, halmpellets och SCA stallpellets.

Solen fortsatte skina liksom hippologenhetens alla medarbetare som njöt av att stolt få visa upp hippologprogrammet. Stort tack till alla inblandade för en fin dag!

Fakta

Länkar

Läs mer om Hästnäringens Riksanläggningar, HRA

Till Hippologenheten vid SLU

 
20 maj 2016
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan