VH-fakultetens lärardag på Strömsholm
VH-fakultetens lärare samlades på Strömsholm. Foto: Mia Hansson

VH-fakultetens lärardag på Strömsholm

Text: Therese Waerner Publicerad: 20 maj 2016
Hippologexamen tilldelades mycket hög kvalitet av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) vid utvärderingen av utbildningen 2014. Därför var det naturligt att förlägga VH-fakultetens lärardag 2016 på Ridskolan Strömsholm.

Hippologenheten ville visa upp resurserna på riksanläggningarna, Flyinge, Wången och Strömsholm, med den senare som modell och prata om kvalitet och samverkan med utgångspunkt i Hippologprogrammet och UKÄ: s utvärdering.

Sagt och gjort – den 20 april avgick buss från Ultuna till ett Strömsholm i skinande solsken! Fåglarna kvittrade, scillan blommade, hästarna glänste i solen och Strömsholms lärarlag var på hugget.

Hästhållning och kvalitetsarbete

Dagen började i Strömsholms ”Active stable”, en aktiverande lösdriftsanläggning där några av Strömsholms hästar går. Personal, tillika hippologer, informerade om hästhållningen på anläggningen.

Efter en promenad genom det vackra stallområdet samlades deltagarna i konferens- och informationscentret Knytpunkten. Där mötte personal från hippologenheten, representanter från HRA (Hästnäringens Riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången) och HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) upp. De berättade om hur man på olika sätt arbetar med kvaliteten i utbildningen – både i stort och smått, i vått och torrt och på kort och lång sikt.

Några givna forum för kvalitetsarbete är kursvärderingar, kursrådsmöten och hippologbrev. Andra forum är de årliga hippologlärardagarna eller de olika ämnesgrupper (ortsövergripande lärargrupper inom olika ämnen) som finns inom programmet och som arbetar med utveckling av respektive ämnesområde, till exempel hästens biologi, pedagogik, ridkonst osv.

Något som också noterades var vikten av att kommunicera och hela tiden tänka framåt!

Processen inom ridkonst

Efter lunch bjöds vi på förevisning i ridning i ridhuset. Här fick vi se progression i utbildningen – på riktigt- från antagningsprov genom årskurs 1, 2 och 3 till utexaminerad hippolog. Hippologer red skolhästar från Strömsholm och ekipagen gjorde vad de kunde för att ge oss en bild ur verkligheten, även om det kan vara svårt att låtsas göra antagningsprov när man snart tar sin hippologexamen.

ridhusMiaHansson

Till häst! Foto: Mia Hansson

Till stöd fanns Strömsholms och Flyinges duktiga ridlärare som guidade publiken genom processen att utvecklas inom ridkonst.

Hästforskning

Efter stunden i ridhuset samlades vi återigen i Knytpunkten för information om den forskning som bedrivs på riksanläggningarna och de möjligheter som kan erbjudas gällande forskning och forskningsmiljöer.

Några exempel på forskning där samverkan skett mellan HRA och SLU är Lars Roepstorffs forskning kring biomekanik och underlag, Anna Berghs algometer som används vid mätningar kring sadeltryck samt test av strömaterial, till exempel wellpappströ, halmpellets och SCA stallpellets.

Solen fortsatte skina liksom hippologenhetens alla medarbetare som njöt av att stolt få visa upp hippologprogrammet. Stort tack till alla inblandade för en fin dag!

Fakta

Länkar

Läs mer om Hästnäringens Riksanläggningar, HRA

Till Hippologenheten vid SLU

 
20 maj 2016
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan